Egészség

A banánt a héjával együtt darabokra vágta, és a serpenyőbe dobta… El sem tudjátok képzelni, milyen egészséges ital kerekedett belőle!

Egyre többen szenvednek álmatlanságban, aminek számos oka van; a növekvő elfoglaltság, a stressz, az éjszakai élet, a hosszú munkaidő, a rossz levegő – mindezek befolyásolják alvásunk minőségét. A szakemberek azt állítják, hogy minden éjszaka 7-8 órát kellene aludnunk, de sokan közülünk azzal küzdenek, hogy 3-4 órát alszanak rendesen. Mit tehetünk ez ellen? Csak néhány …. banánra van szüksége!

Az orvosok farkast kiáltanak, hogy egyre több ember szenved alvásproblémáktól, ami sajnos negatív hatással van az egészségünkre. Az, hogy rosszabbul nézünk ki, az egy dolog, de az alváshiány hatással van az immunrendszerünkre, a szívritmusunkra és növeli a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét is. Ugyanakkor ingerlékenyebbek és fáradtabbak vagyunk. A saját érdekünkben harcolnunk kell az alváshiány ellen! Ezért érdemes kipróbálni a banánteát!

Mindössze néhány banánra van szüksége otthon (fontos, hogy organikusan termesztett legyen, vagy tényleg alaposan megmosott – szükségünk van a héjára is!)
A banánokat héjával együtt felszeleteljük, majd felöntjük egy liter vízzel, és 10-15 percig forraljuk, majd egy szűrőn átöntjük. A tea már készen is van.

Szereti a fahéjat? Finom lesz az eredmény, ha a végén a teába szórunk egy keveset ebből a fűszerből, mert édes ízt ad a teának. A fahéjnak számos kiváló tulajdonsága is van – csökkenti a stresszt, növeli a rugalmasságot és javítja a keringést.

De miért jó a banán az alváshoz? A banán káliumot tartalmaz, ami ellazítja az izmokat. Emellett magnéziumforrás is, amely stresszoldó és nyugtató hatású. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz triptofánt, vagyis olyan aminosavakat, amelyek pozitív hatással vannak az idegrendszerre, és fontos hormonok termelésére serkentik azt, amelyekről alább olvashat.

A banántea rendszeres fogyasztása lefekvés előtt egy órával segít az alváshoz szükséges hormonok – a melatonin -, valamint a boldogsághormonként ismert szerotonin termelésében. Miután megitta ezt az ízletes teát, sokkal nyugodtabbnak és… álmosnak.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.