Diéta, Egészség

A barna zsír jellemzői az emberi szervezetben és szerepe a túlsúly elleni küzdelemben

Ha szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól, akkor érdemes megismerkednie a barna zsírral, ami a szervezetben egyfajta természetes fűtőanyagként működik. A barna zsír nemcsak energiát raktároz, hanem fel is használja azt, és közben hőt termel. Ezáltal segít elégetni a plusz kalóriákat, és csökkenti a túlsúly és az elhízás kockázatát. De mi is pontosan a barna zsír, hol található meg a szervezetben, és hogyan növelhető a mennyisége?

A túlsúly számos rendellenességhez vezet – ez lehet szív- és érrendszeri betegség, anyagcserezavar. A mai társadalomban pedig egyre több ember válik túlsúlyossá, és a fogyás nagy problémát jelent.

A barna zsír jellemzői és kihívásai

A túlsúly elleni küzdelemben egyesek megváltoztatják az ételeiket, az étkezések gyakoriságát, mások a bél mikroflórájának befolyásolását választják. Köztudott, hogy a felesleges zsírokat garantáltan el lehet égetni. Az anyagcsere-folyamatok során lebomlanak. Fontos azonban megérteni, hogy a zsír más jellegű is lehet. A csípő és a derék területén például általában fehér zsírszövet rakódik le, amely a lipidek tárolására szolgál.

Ezzel szemben a barna zsírsejtek, amelyek sötétebb színűek, másfajta zsírnak számítanak. Fő feladatuk az, hogy a tárolt lipidekből hőt termeljenek. A barna zsírsejtek védik a csecsemőket a hipotermiától, míg felnőtteknél általában a vállak, a nyak, a mellkas felső részén, az aorta és a gerinc mentén rakódnak le. Legaktívabbak a karcsú testalkatú embereknél.

Hogyan lehet a fehér zsírt barnává alakítani és elégetni

A barna zsír mennyisége közvetlenül befolyásolja, hogy mennyi kalóriát képes elégetni. Ezért olyan fontos, hogy a fehér zsírt barna zsírrá alakítsuk. A következő élelmiszerek segíthetnek ebben:

  • Alma;
  • kakukkfű;
  • rozmaring;
  • kurkuma;
  • fokhagyma;
  • piros chili;
  • zöld tea;
  • tengeri moszat.

A zsír fehérből barnává történő átalakulását a testmozgás is befolyásolja – akik rendszeresen mozognak, azok pillanatok alatt fogynak, és gyorsabb a zsírégetésük a csípőjükön és a derekukon. Egy gyors séta télen, a bőr benedvesítése, bedörzsölése és a hideg-meleg zuhany mind segít. Ráadásul az ilyen zsír pozitív hatással van az anyagcsere-folyamatokra, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, és serkenti az izomnövekedést.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.