Egészség

A céklalé szokatlan tulajdonságai: agyfiatalítás, rák elleni küzdelem stb.

A cékla előnyeiről, és különösen ennek a zöldségnek a levéről már az ősi gyógyítók is tudtak. Hippokratész például elég gyakran ajánlotta betegei számára a céklalevet gyógyszerként. Még a modern tudósok is évről évre egyre több csodálatos tulajdonságát fedezik fel a céklalének.

Agyfiatalítás

A céklalé képes egy idős ember agyát egy 30-35 éves ember állapotára visszaállítani. A Wake Forest Egyetem amerikai tudósai meggyőződtek erről. Mint kiderült, az agy megfiatalításának folyamata a fitneszedzés során történik. A kísérletben 26 55 év feletti ember vett részt. Mindannyian magas vérnyomásban szenvedtek. A kísérleti alanyokat 2 csoportra osztották. Egyesek rendszeresen edzettek és valódi céklalevet ittak, mások szintén tornáztak, de ízesített, színezett vizet fogyasztottak.

Végül mindkét csoport résztvevőinek javult az agyműködése. A legjobb eredményeket azonban azok érték el, akik placebo helyett céklalevet ittak. Az agyukban lévő idegsejtek olyan aktívak lettek, és olyan sok kapcsolatot alakítottak ki, ami csak a 35 év alattiakra jellemző. A kutatók azzal magyarázták az ilyen eredményeket, hogy a céklalé elősegíti a nitrogén-monoxid-molekulák termelődését, ami szabályozza az erek szűkülését és tágulását. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a kísérlet idős résztvevőinek agya oxigénnel gazdagodott.

Az izmok helyreállítása

Egy brit egyetem (Northumbria University) tudósai bebizonyították, hogy a céklalé segít az izmok helyreállításában, növeli az állóképességet és enyhíti a gyulladást. Az EJAP című európai kiadvány ír erről a kísérletről. A vizsgálatban 30, 18 és 28 év közötti ember vett részt. Mindannyian hetente több mint 2 alkalommal edzettek. Ezzel egyidejűleg egyesek tiszta céklalevet, míg mások placebót ittak.

Amikor a vizsgálat véget ért, kiderült, hogy a céklalevet fogyasztók fizikai aktivitási eredményei 18%-kal magasabbak voltak, mint azoké, akik placebót ittak. A lé növelte az alanyok állóképességét és jelentősen csökkentette az izomfájdalmat. Ezért az egyetem vezető kutatója, Tom Clifford biztos benne, hogy a céklalé kiválóan alkalmas a fitneszben most kezdő emberek számára.

Küzdelem a rák ellen

A kutatókat meggyőzte a céklalé hatékonysága a rák elleni küzdelemben. Így az egyik ilyen vizsgálat eredményeit 7 évvel ezelőtt publikálták az „Anticancer Agents” című kiadványban. A tudósok az Adriamycin nevű gyógyszert, amelyet a rák egyes típusainak kezelésére használnak, összehasonlították a közönséges céklalével. Kiderült, hogy ez a gyógyszer nagyon hasonlít a céklában található anyaghoz. Ezt az anyagot betainnak hívják. Mindössze 7 nap alatt, amely alatt a kísérleti állatok céklalevet ittak, a rosszindulatú daganatok növekedése a szervezetükben több mint 12%-kal lelassult.

Ezeket az eredményeket más tanulmányok is megerősítették. A Journal of Agricultural and Food Chemistry például arról számol be, hogy a bétain csökkenti a rákos sejtek fejlődési ütemét a májban, a gyomorban, a tüdőben, a belekben és a herékben.

A betegségek diagnosztizálása

De ez még nem minden a céklalé tulajdonságairól. A híres orvos, Ivan Neumyvakin azt állította, hogy ennek a zöldséglének a segítségével még a szervezet salakosságát is meg lehet állapítani. Ahhoz, hogy megtudjuk, mennyire „eltömődött” a szervezetünk, Neumyvakin szerint 1-2 evőkanál céklalevet kell inni. Ha a vizelet ezután az eljárás után barnás árnyalatot vesz fel, akkor, a máj és a belek nem boldogulnak a feladataikkal, nem semlegesítik a vérbe kerülő méreganyagokat, és így mérgezik a többi szervet és rendszert.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.