Egyéb

A fogfehérítő fogkrémek. Hazugságok vagy igazságok?

Mindenki használja és leginkább a tv-ből „művelődünk”. Mert minek is hívhatnánk ezt, mikor ragyogó fogú modellek mosolyognak ránk tökéletes fogakkal, mi pedig elhisszük, ha azt a márkát használjuk, akkor a mi fogunk is ilyen szép lesz. És persze a nagy márkák mindig meg tudnak venni néhány fogorvost is, aki a reklámokban fehér köpenyben sétálgatva elhitetik, hogy ez a fogkrém a legjobb. Mi pedig elhisszük. Már, ha egyáltalán fogorvos az illető, nem simán egy fehér köpenybe bújt statiszta. De vajon mi igaz az egészből?

Nézzük a reklámok hazugságait:

Szárnyaló népszerűsége ellenére a legtöbb fogfehérítő fogkrém egy sima pénzkidobás. Legtöbbször busás áruk van, az elszíneződést pedig pont annyira tüntetik el, mint a csapvíz.

A British Dental Journal (Brit Fogorvosi Szaklap) kutatói bevizsgálták a 28 legismertebb fogfehérítő fogkrémet Nagy-Brittaniában. A tisztító hatás teszteléséhez akrilt használtak, mert ennek az anyagnak a tulajdonságai és elszíneződési szokása rendkívül hasonló a fogzománchoz.

A kutatás bebizonyította, hogy a legjobban teljesítő fehérítő fogkérmek a 5 perces hatás után sem távolították el még 50%át sem a tea okozta elszíneződésnek. A legrosszabbul a legdrágább termék bizonyított (Rembrandt), a szennyeződés 86,9 % -a maradt a fogon. (Ez gyakorlatban szinte megfelel a sima víz tisztító erejének. A fogkrém nélküli sima vízben áztatva 91,3 % volt a tisztító hatékonyság).

A kutatás kimutatta, az olcsóbb márkák jelentősen hatékonyabbak voltak drágább társaiknál. Boots Total Care Whitening esetében a szennyeződés 58,8 %-a maradt, Pearl Drops Whitening esetében pedig 63,9.

A legjobban a következő márkák teljesítettek: Aquafresh Whitening, Macleans Whitening és Boots Advanced, ahol a fehérítés bikarbonát a szódával történik, ez a szer néhány tesztben szinte eltávolította az összes szennyeződést. A kísérletben fogkefét nem használtak, mivel a fogkrémek leírása szerint maga a fogkrém kellene, hogy eltávolítsa a szennyeződést kémiai úton, nem a fizikai súrolás, kopás.

Martin Addy professzor szerint, aki a Bristol-i Fogorvosi Rehabilitációs Fogászat részlegén dolgozik: „Csak néhány fehérítő fogkrém termék, amelynek jó a kémiai folteltávolítási hatása és ezeknek sem tökéletes. A többség viszont egyszerűen felesleges pénzkidobás, ha az árat és a kémiai folteltávolító hatást nézzük.”

Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük.