Egészség

A helyes ivási rend betartása segíthet akár a testsúly szabályozásában is: érdekes tények és szakértői vélemények

Mindannyian tudjuk, hogy fontos, hogy minden nap elegendő vizet igyunk. Erre gyakran emlékeztetnek minket orvosok, táplálkozási szakértők, egészségügyi magazinok és az egészséges életmód hívei.

Arra azonban gyakran nem gondolunk, hogy miért is olyan fontos ez.

Az onkológus elmondott néhány okot, hogy miért érdemes rendszeresen vizet inni.

A víz nélkülözhetetlen a szervezet életfenntartásához. A víz részt vesz a szervezet sejtjeinek kémiai folyamataiban, aktiválja az enzimeket és jelentősen felgyorsítja az anyagcserét.

A vérben lévő víz teszi lehetővé a leukociták, a vérlemezkék, az eritrociták és a plazmafehérjék keringését, amelyek mindegyikének megvan a maga funkciója. A vér oxigénnel és tápanyagokkal látja el a szöveteket.

A víz biztosítja a homeosztázist: fenntartja a belső környezet állandóságát és egyensúlyát, ami magában foglalja a hőmérséklet fenntartását, a víz-só egyensúly szabályozását, valamint a hormonok és enzimek működését.

A víz segít eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből. A vizelet és a verejték kiválasztása segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. A víz elengedhetetlen a nyálképződéshez és a nyálkahártya nedvességének fenntartásához.

Ha elegendő vizet fogyasztunk, a gyomor megfelelő mennyiségű gyomornedvet termel, ami megkönnyíti a tápanyagok felszívódását és felgyorsítja a táplálék mozgását az emésztőrendszeren keresztül.

A helyes ivási rend betartása segít a testsúly szabályozásában: ha étkezés előtt megiszunk egy pohár vizet, sokkal hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat. Ha a magas kalóriatartalmú italokat vízzel helyettesítjük, az segíthet csökkenteni az általános kalóriabevitelt. Segít csökkenteni az édesség utáni sóvárgást is, amelyet gyakran megkívánunk, ha teát vagy kávét iszunk.

A víz a bőr, a haj és a körmök szépsége és egészsége szempontjából is nagyon fontos, mivel biztosítja azok megfelelő táplálását. Ha minden nap elegendő vizet iszik, fiatalos és egészséges bőre, fényesebb haja és erősebb körmei lesznek.

A víz nagyon fontos a szív számára. Csökkenti a vérnyomást, és részt vesz a csontok megújulásában és az ízületek kenésében. Segít megelőzni a porckopást és csökkenti az ízületi fájdalmakat.

A megfelelő ivási szokás segíthet megszabadulni a fejfájástól is, amely a szervezet jelzése lehet a folyadékhiányról. Néhány pohár víz megivása csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a fejfájást.

A víz pozitív hatással van az idegrendszerre, javítja az agyműködést, a koncentrációt és a memóriát. Az elegendő folyadék rendszeres fogyasztása segít abban, hogy sokáig fiatal, egészséges és aktív maradjon.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.