Egészség

Mi történik a szervezeteddel, ha étcsokoládét eszel?

A jó hír az, hogy a csokoládé jót tehet az egészségünknek. Minden azonban a csokoládé fajtájától függ, és persze attól, hogy mennyi csokoládét eszünk.

Jó ötlet olyan étcsokoládét választani, amely legalább 70% kakaót tartalmaz. Minél magasabb a kakaótartalom, annál táplálóbb az édesség. Azt is alaposan ellenőrizze, hogy a termék összetevői nem tartalmaznak-e hozzáadott cukrot vagy egyéb káros adalékanyagokat.

Ha az étcsokoládé mellett dönt, ez nem garantálja, hogy a desszert egészséges lesz. Ezért mindig fontos elemezni a termék összetételét.

Előnyös, ha dióféléket tartalmazó étcsokoládét választunk, mivel ez nagyobb telítettségérzetet biztosít.

Mi történik tehát a szervezetünkkel, ha étcsokoládét eszünk?

Csökken a krónikus betegségek kockázata

A csokoládé gazdag flavonoidokban, amelyek erős antioxidánsok. Segít ellazítani az ereket, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. Az étcsokoládé segíthet a „rossz” koleszterinszint csökkentésében és a „jó” koleszterinszint növelésében. Ez nagyon előnyös a szív egészsége szempontjából.

A vérrögök megelőzése

Az étcsokoládéban található polifenolok javítják a vérkeringést. Ha étcsokoládét fogyasztunk, az segíthet csökkenteni a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Éles elme és felfokozott hangulat megőrzése

Az étcsokoládé pozitív hatással van a hangulatra és az agyműködésre. Ez az édesség segít szabályozni a szerotonin és a dopamin hormonokat, ami sokkal jobb hangulatot eredményez.

A kakaó erős flavonoidokat tartalmaz, amelyek nemcsak a hangulatot javítják, hanem segítenek a koncentrációban, az összpontosításban és a memóriában is. Emellett a tanulmányok szerint ezek a vegyületek javíthatják az agyműködést azáltal, hogy több vért juttatnak a hippokampuszba, az agy azon részébe, ahol az emlékek kialakulnak.

Több energia

Egy 30 g-os tábla étcsokoládé (70% kakaótartalommal) körülbelül 25 mg koffeint tartalmaz (250 ml kávé körülbelül 95 mg-ot). Bár ez nem tűnik soknak, még ez a koffeinmennyiség is hatással van a szervezetre. Ha lefekvés előtt csokoládét szeretne enni, legyen óvatos.

Magasabb kalóriabevitel

Bár az étcsokoládénak számos egészségügyi előnye van, nem szabad elfelejteni, hogy magas kalóriatartalmú élelmiszer. Ha visszaélünk ezzel az édességgel, az súlygyarapodáshoz vezethet. 30 gramm étcsokoládé körülbelül 170 kalóriát tartalmaz.

Egy adag (30 g) tej- és fehér csokoládé több mint 200 kcal-t tartalmazhat. Ha a csokoládét aszalt gyümölcsökkel vagy tejszínnel ízesítik, még több kalóriát tartalmazhat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.