Egészség, Tippek

A kutatók nem hagynak kétséget afelől, hogy e tisztítószerek használata tüdőbetegségek kialakulásához vezethet

Lehetséges, hogy a takarításnak terápiás ereje van, segít a belső békében, megszabadít a rossz energiától, … – és akkor öröm látni a munka eredményét. De legyünk őszinték, ki szeret egy hét kemény munka után szombat reggel felkelni, csak azért, hogy padlósúrolót és rongyot ragadjon? A kutatók egyenesen azt állítják, hogy ez egészségtelen! Szerintük a ritkább takarítás egészségesebb a szervezetünk számára, és olyan adatokkal szolgálnak, amelyeket nehéz megcáfolni (még ha meg is akarjuk próbálni).

A Bergeni Egyetem kutatói a tekintélyes American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban tették közzé legújabb kutatásuk eredményeit, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy minél kevesebbet takarítunk, annál tovább élünk egészségesen. A vizsgálatot több mint 6000 emberen végezték el.

Az eredmények megdöbbentőek…

Kiderült, hogy azok közülünk, akik szinte naponta használnak kémiai tisztítószereket, például aeroszolokat (levegőben szálló mikroszemcséket) portörléshez, WC-tisztításhoz vagy ablaktisztításhoz, komoly tüdőproblémáktól szenvednek. A túlzottan sok időt takarítással töltőkkel vagy a takarításban dolgozókkal való összehasonlítás azt mutatja, hogy 20 év elteltével a napi takarítás ugyanolyan hatással van a tüdőre, mint a napi 20 szál cigaretta elszívása.

A professzor hozzáteszi, hogy a károsodás nem csak a használat pillanatától kezdődik. Az oldószerek mikroszkopikus elemei hosszú ideig a levegőben maradnak, és behatolnak a tüdőnkbe. Ez azt jelenti, hogy abba kellene hagynunk a takarítást? Nem. A kutatók inkább a természetes módszerek, például a szódabikarbónával és citrommal való tisztítás felé mutatnak.

A figyelmeztetés a légfrissítőkre is vonatkozik, amelyek részecskéi megtapadnak a tüdőnkben, és növelik a betegségek kockázatát. Ha kisgyerekek vannak a lakásban, egyértelműen a legjobb, ha ragaszkodunk a természetes módszerekhez, például a narancshoz és a szegfűszeghez.

Ahelyett, hogy egy újabb fárasztó estét töltene takarítással, érdemes leülni egy csésze tea mellé és pihenni az egészségünk érdekében! A kutatók nem hagynak kétséget afelől, hogy aki túlzásba viszi a takarítást, az saját magának és szeretteinek is árt – a gyerekeknél még nem alakult ki hatékony immunrendszer, a felnőtteknél pedig nő a tüdőbetegségek kockázata. Senki sem mondja, hogy porral és káosszal teli otthonban kellene élnünk, de másrészt nem szabad túlzásba vinni a takarítást. És talán az is egy jó ötlet, hogy nézzünk utána a természetes tisztítószereknek.

Ossza meg ezt a cikket barátaival és ismerőseivel. Tudassa velük, miért maradt el ma a takarítás – végre a tudomány is ad egy kis segítséget a kikapcsolódáshoz! 😉

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.