Háztartás, Tippek

A mikrohullámú sütőtől távol tartandó élelmiszerek és tárgyak

A mikrohullámú sütőt a múlt században találták fel, és annyira népszerűvé vált, hogy ma már gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható. Kényelmes, praktikus, többfunkciós és könnyen használható. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nem minden étel és tárgy tehető a mikrohullámú sütőbe, hacsak nem akarjuk károsítani a készüléket, az ételt és magát a konyhát. Az alább felsorolt tárgyakat jobb, ha távol tartja a mikrohullámú sütőtől.

Alumíniumfólia

Ha nem akarja károsítani a mikrohullámú sütőt és tüzet okozni a konyhában, ne melegítse a fóliába csomagolt ételeket. Persze lehet, hogy megúszhatja, de jobb, ha nem kockáztat. Ne feledje azt sem, hogy a mikrohullámok kémiai reakciót váltanak ki a fólia és az étel között, aminek következtében az alumínium először az ételbe, majd a szervezetébe kerül. Az alumínium felhalmozódik a szervezetben, és betegséget okozhat.

Száraz szivacs

Az internet tele van tanácsokkal, hogyan szabaduljunk meg a mosogatószivacson megtelepedett baktériumoktól. Az egyik ezek közül a mikrohullámú sütőben való fertőtlenítés. Az ajánlásban van némi igazság, de érdemes betartani a biztonsági szabályokat. Például ne tegyen száraz szivacsot a mikrohullámú sütőbe, különben meggyullad. Ezért a fertőtlenítési eljárás elvégzése előtt nedvesítse meg a szivacsot vízzel.

Nyers tojás

Próbált már tojást főzni a mikrohullámú sütőben? Egyesek szerint ez egy remek gyors módszer, különösen, ha a munkahelyén ebédel. És ami kényelmes, gyors, az finom is. A kérdés csak az: lehet-e tojást főzni a mikrohullámú sütőben?

A mikrohullámú sütő nem alkalmas ilyen kísérletekre. A mikrohullámok gőzt termelnek a burkolat belsejében. Mivel nincs hová távozniuk, a tojás egyszerűen felrobban a nyomástól. Egy ilyen kulináris kísérlet következményeinek eltávolítása hosszú időt és sok erőfeszítést igényel, mivel a mikrohullámú sütő belsejét a tojásfehérje és a tojássárgája keveréke fogja borítani.

Lezárt edények

Ha szorosan lezárt edényeket teszünk a mikrohullámú sütőbe, az eredmény nagyjából ugyanaz lesz, mint a tojás esetében – szétpukkadnak. Ne feledje tehát lecsavarni a fedelet, mielőtt beletesz egy üveg mézet, hogy megolvadjon, vagy egy üveg babapürét, hogy felmelegedjen. Kivéve persze, ha el akarja veszíteni mind az ételt, mind pedig azt a fél órányi szabadidőt, amit a mikrohullámú sütő takarításával kell töltenie.

Chili

A chilit gyakran használják hús-, hal- és zöldségételekhez. Ha szereti a chilit, és szinte minden ételhez hozzáadja, próbálja meg nem a mikrohullámú sütőben melegíteni. Egy kapszaicin nevű alkaloidot tartalmaz. Mikrohullámoknak kitéve elpárolog, és nagyon káros az egészségre.

Antik edények

Használjon otthon antik tányérokat és csészéket, ha jó állapotban vannak, vagy hagyja őket a polcokon dekorációként, de soha ne melegítsen bennük ételt. A 20. században egyes edénytípusok ólommal és más nehézfémekkel készültek. Ezek melegítéskor belekerülhetnek az ételbe, és gyomorpanaszokat vagy akár mérgezést is okozhatnak. Nem lehet biztosan megmondani, hogy az Ön által használt edények gyártásához használtak-e fémeket, de jobb, ha nem vállalja a kockázatot, és nem tesz modern edényeket a mikrohullámú sütőbe.

Fagyasztott hús

Ez a tipp sokak számára meglepő lesz, hiszen sok háziasszony két célra használja a mikrohullámú sütőt: melegítésre és kiolvasztásra. Sajnos a készülék a második feladattal nem fog 100%-osan megbirkózni, mivel a benne lévő hús nem melegszik fel. További hátránya, hogy a nem megfelelő hőelosztás miatt a húsban lévő káros mikroorganizmusok szaporodni kezdenek. A hús felolvasztásának egyszerű módja, ha kivesszük a hűtőből, és néhány órán át szobahőmérsékleten hagyjuk, vagy egy lábasba tesszük, és hideg vízzel leöntjük.

Penészes sajt

A meleg sajtos szendvics sokak számára ideális reggeli, hiszen egyszerűen csodálatos íze van. A penészes sajt azonban nem rendelkezik ugyanezekkel a tulajdonságokkal. Ha úgy dönt, hogy kenyérre és mikrohullámú sütőbe teszi, készüljön fel a negatív eredményekre. Először is, a sajt állaga megváltozik. Másodszor, az egész lakásban vagy irodában borzalmas penészszag fog terjengeni, amit nem fog tudni gyorsan eltávolítani, még akkor sem, ha van kéznél légfrissítő. Ha rajong ezért a sajtért, akkor jobb, ha a szokásos módon fogyasztja, és nem kísérletezik.