Egészség

A repülő kullancsok terjednek, egyre gyakrabban látni őket, legyünk éberek és óvatosak

Nemrég felhívott egy barátom, és azt mondja: „Repülnek a kullancsok! Légy óvatos!” Milyen kullancsok, hol repülnek? Én általában otthon tartózkodom, és igyekszem időm nagy részét a kertben tölteni. Igaz, a figyelmeztetés aggasztott.

Most már csak azt kell kideríteni, hogy milyen repülő kullancsok ezek, és hogy kell-e félni tőlük. Ennyit a klímaváltozásról!

A kullancsok repülnek!

A nyár a kullancsok számára különösen forró évszak. Minél melegebb az időjárás, annál inkább keresnek ezek a rovarok valami ennivalót. Ha tehát a szabadba indul, az első teendő, hogy igenis, aggódjon a biztonságáért, és tegyen meg minden szükséges intézkedést a kullancscsípés megelőzése érdekében.

De mi a helyzet a repülő kullancsokkal? Mostanában róluk beszél a város. Valójában léteznek repülő kullancsok? Gyakran összekeverik őket egy másik rovarral, nevezetesen a kullancsléggyel. Vizuálisan valóban hasonlít a kullancsra, de szárnyakkal. Ezért szokták repülő kullancsként emlegetni.

Ezeket a rovarokat azonban nem szabad összetéveszteni. A kullancslégy nem nagyobb 0,5 cm-nél. Lapos, barnásfekete teste és 2 hosszú, átlátszó szárnya van. Emellett 6 vastag, légyszerű lába van. A közönséges kullancsok ezzel szemben pókszerűek, és 8 lábuk van.

A közönséges kullancs bokrokban vagy fűben keresi zsákmányát. Az kullancslégy viszont a levegőben tartózkodik társaival. A rovarok általában rajokban repülnek, így már messziről könnyű észrevenni őket. Nagyon meleg időben az erdőszéleken tartózkodnak. Az élősködő többször is körberepüli az áldozatot, mielőtt leszáll. Így van egy kis ideje reagálni.

Mi a teendő csípés esetén

Semmi jó nem származhat egy kullancslégy csípéséből. A rovar fertőzéseket és más betegségeket vihet át emberre vagy állatra. Gyakran a csípés helye duzzanatot és kiütéseket okoz. Az allergiásoknak különösen óvatosnak kell lenniük. Az élősködő előszeretettel harapja meg az embert a nyakánál, majd a mancsaival, amelyeknek praktikus kampói vannak az áldozaton való rögzítéshez, a hajszálakon keresztül a fejhez jut.

Amint a rovar leszáll a testre, leveti szárnyait, és a bőrnek adja át magát. Ezután megkeresi a szaporodásához szükséges társait. A nőstény közvetlenül az áldozatra rakja le a petéit, majd azok a földre hullanak, ahol tovább fejlődnek.

Ha Önt vagy háziállatát megcsípte egy szarvas kullancslégy, azonnal forduljon szakemberhez. Érdemes a harapás helyét lehűteni. A rovart csipesszel vagy speciális tetűfésűvel távolíthatja el a testről. A háziállatot érdemes lehet fürdetni – a kullancslégy nem szereti a vizet.

De van egy jó hír is. Ezeknek a rovaroknak a száma közvetlenül függ a területen élő szarvasok számától. Bár a parazita más erdőlakókat is megtámad, néha még a madarakat is. Ami az embert illeti, a vérszívók élesen reagálnak a mozgásra, és gyakrabban választanak felnőtteket, mint gyerekeket áldozatul. Fontos számukra az áldozat mérete.

Mindenesetre legyünk nagyon óvatosak, és tartsuk nyitva a szemünket és a fülünket, amikor az erdőben járunk. A vérszívó emberre gyakorolt hatásait nem ismerjük teljesen. Tehát ne akarjon találkozni ezzel a parazitával.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.