Egészség

A sör és következményei: nő tőle a hasunk és csökken a tesztoszteronszintünk?

A nyár és a forróság szó szerint arra csábít, hogy felfrissüljünk egy jó korsó sörrel. A fesztiválok, grillezések és különböző egyéb rendezvények is a sörrel vannak tele. Ennek következtében nyáron gyakran úgy isszuk a sört, mintha víz lenne. A valóság azonban az, hogy messze nem víz, és a sör nem mindig teljesen előnyös az egészségre. Igaz-e, hogy pocakot növeszthetünk tőle, vagy az ivása befolyásolja a teljesítményünket?

Egy jó adag kalória

A sörről azt mondják, hogy folyékony kenyér. És valójában nem is állunk olyan messze az igazságtól. A sörből származó folyékony kalóriák ugyanolyan gyorsan felhalmozódnak, mint a kenyérfogyasztásból. De talán meglepődne, ha tudná, hogy még egy almaborban is több kalória van, mint ugyanennyi sörben.

Egy korsó 10 fokos sörben körülbelül 213 kcal van, a 11 fokosban valamivel több az alkohol, de a kalóriatartalom lényegében azonos, a 12 fokosban pedig körülbelül 249 kcal van. Különösen az almaborok még nagyobb energiaforrások, bár ez első ránézésre biztosan nem így tűnik. Egy doboz (0,4 liter) akár 238 kcal-t is tartalmazhat. Valójában sokkal több cukrot tartalmaznak, mint a hagyományos sör.

A sörhas kockázata

A közmondásos sörhas gyakran egyértelmű bizonyítéka annak, hogy valaki inkább a kocsmában tölti az idejét, mint az edzőteremben. De vajon ez tényleg csak az aranyszínű folyadék fogyasztásának következménye, vagy inkább mítosz?

A hasi zsírszövet növekedése elsősorban az energiaegyensúly hosszú távú egyensúlyhiányának köszönhető. Persze a sör is szerepet játszhat ebben, hiszen, ahogy fentebb már említettük, valójában elég sok kalóriát tartalmaz, így elég öt korty, és máris egy rendes szűzpecsenyét kapunk, amiben hét kalória van. De megint csak nem szabad elfelejteni, hogy a sör önmagában nem okoz drámai hasi zsírnövekedést. Egyszerűen csak az összességében felesleges kalóriák a hibásak.

És mi a helyzet a nagyobb mellekkel?

Főleg a férfiak is előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a sörtől állítólag nagyobb lesz a mellük. És nem csak a nők, hanem a férfiak esetében is. A mellszövet növekedése a férfiaknál a hormonális egyensúlyhiányhoz és a megnövekedett ösztrogénszinthez kapcsolódik.

De vajon milyen szerepet játszik ebben a sör? Az étrendünkben olyan élelmiszerek (szója, lenmag, hüvelyesek, gabonafélék) vannak, amelyeknek magas az úgynevezett fitoösztrogének tartalma. A komlónak köszönhetően pedig a sörben is megtalálhatók ezek az anyagok. Ezek olyan anyagok, amelyek sok tekintetben hasonlítanak a női ösztrogénekhez, és az ösztrogénekhez hasonló hatásúak lehetnek – beleértve a mellszövet növekedését is. Azonban a sörben biztosan nincs belőlük annyi, hogy látható hatást gyakoroljanak a mell növekedésére. Ez az a pont, ahol a problémát valóban máshol kell keresni.

Sör és tesztoszteron – együtt hatnak?

Köztudott, hogy az alkohol negatív hatással lehet a vér tesztoszteronszintjére. Ez különösen igaz egyszeri nagy adagra, de a napi „néhány” sör hosszú távú rendszeres fogyasztására is. A tesztoszteronszintre gyakorolt negatív hatások 1,5 g/testsúlykilogramm feletti egyszeri alkoholbevitel esetén jelentkeznek. Ez egy átlagos 80 kg-os férfi esetében körülbelül hat sört jelenthet. Azonban még a néhány hét alatti alacsony bevitel (2 sör) is problémát jelent. Ennek oka, hogy az alkohol toxinként hat a herékben lévő, tesztoszteront termelő Leydig-sejtekre.

Tehát megállapíthatjuk, hogy az alkohol sör formájában nem tragédia – de tényleg csak időnként és mértékkel. Bármilyen nem megfelelő fogyasztás, akár alkalmanként, akár hosszú távon, mélyreható hatással van a testünk folyamataira és a hormonháztartásunkra. Éppen ezért a nyári grillezéseken és fesztiválokon jobb, ha visszafogjuk magunkat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.