Egészség

Gyomorégés: Mikor jelent komoly kockázatot és hogyan enyhíthetjük?

Ha még nem tapasztalta, nem fogja elhinni, milyen kellemetlen tud lenni a gyomorégés. Ez az emésztési zavarok egyik leggyakoribb megnyilvánulása. Hogyan keletkezik ez a probléma, hogyan előzhető meg, és mit tegyen, ha enyhíteni kell a kellemetlen érzést?

Hogyan néz ki a gyomorégés?

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Fájdalom a szegycsont mögött
  • Égés a torokban
  • Keserű íz a szájban
  • Böfögés
  • A gyomortartalom visszatérése a szájüregbe.

Ezekért a problémákért a gasztrooesophageális reflux a felelős – a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom nem működik megfelelően, ezért a gyomortartalom visszatérhet a nyelőcsőbe. A nyelőcső nyálkahártyája azonban nem alkalmazkodik megfelelően az emésztőrendszer savas környezetéhez, ami nagyon kellemetlen égő érzéssel és fájdalommal jár. Hosszú távon akár a nyelőcső nyálkahártyájának maradandó károsodása is bekövetkezhet.
A gyomorégés normálisnak tekinthető?

Ez az egyik leggyakoribb emésztési panasz mégsem mondható teljesen hétköznapinak.

A probléma akkor merül fel, ha ismételten küzd a refluxszal, ami a nyelőcső nyálkahártyájának károsodásához vezet. Ezt az állapotot ekkor rerflux nyelőcsőbetegségnek nevezik, és orvosnak kell foglalkoznia vele. Ha ugyanis a nyálkahártyát gyakran érik emésztőnedvek, megnőhet a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata. Szaknyelven ezt az állapotot Barrett-nyelőcsőbetegségnek nevezik.

Miért fordul elő gyomorégés?

Rossz táplálkozás

A legjellemzőbb ok a rosszul megválasztott étrend. Néha egy olyan triviális dolog, mint a túlevés a hibás. A teli gyomorban lévő nyomás az, ami a nyelőcső alsó záróizomzatának megnyílását, majd a nyelőcsőbe való behatolást okozhatja. Bizonyos ételek is okozhatnak problémát – tipikus kiváltó okok az alkohol, a túl nehéz zsíros és cukros ételek, a fűszeres ételek, de a kávé is. A problémák kockázata akkor is megnő, ha evés után rövid időn belül lefekszik, vagy ha lehajolva dolgozik.

Gravitáció

A gyomorégés a terhes nőknél is gyakori probléma. Általában különösen az utolsó trimeszterben fordul elő, amikor a nők akár 53%-a panaszkodik rá. Ismét a megnövekedett hasüregi nyomás a hibás, de bizonyos nemi hormonok megnövekedett koncentrációja is, amelyek gyengíthetik az alsó nyelőcső záróizmot.

Gasztrooesophageális refluxbetegség

Ebben az esetben a gyomortartalom visszatérése rendszeresen és ismételten jelentkezik, ezért olyan betegség, amely szakember segítségét igényli. Olyan tényezők, mint a nem megfelelő életmód vagy a nyelőcső szerkezetének vagy működésének rendellenességei, amelyek akár már születésüktől fogva jelen lehetnek.

Stressz és stresszes helyzetek

Természetesen szerepet játszhat a jól ismert stressz is, amely szinte mindennek az oka lehet. Különösen a krónikus stressz járulhat hozzá jelentősen a refluxhoz. Kimutatták például, hogy a nagyobb stresszterheléssel küzdő embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel fordul elő gyomorégés. A kutatások azonban egyelőre hiányosak, így ez inkább feltételezés, mint tudományos állítás.

Mondjon búcsút a gyomorégésnek

A baj enyhítése mindig attól függ, hogy pontosan miért jelentkezik a baj. Természetesen bizonyos intézkedésekből álló, nem gyógyszeres kezelés javasolható. Mindenekelőtt az étrend kisebb adagokra osztása, az étkezés és a lefekvés közötti legalább háromórás szünet, a fogyás vagy a dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás korlátozása kulcsfontosságú.

De mi van akkor, ha ezek az intézkedések nem elegendőek és nem oldják meg a problémákat? Akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. Az úgynevezett savlekötők ma már szabadon megvásárolhatók a gyógyszertárban. Ezek a készítmények elsősorban a gyomornedvek termelődését és agresszivitását csökkentik, illetve képesek a gyomortartalom felszínén egy védő, „úszó” réteget képezni, amely megakadályozza, hogy az emésztés visszahatoljon a nyelőcsőbe.

Néhány élelmiszer segíthet enyhíteni vagy megelőzni a gyomorégést, például:

Banán: A banán egy lúgos gyümölcs, amely semlegesítheti a savat és csökkentheti a gyulladást a gyomorban.

Zabpehely: A zabpehely egy rostban gazdag gabona, amely megköti a savat és megakadályozza annak visszafolyását a nyelőcsőbe.

Gyömbér: A gyömbér egy természetes gyulladáscsökkentő és emésztést segítő fűszer, amely csillapíthatja a gyomorégést és a hányingert.

Mandula: A mandula egy egészséges olajos mag, amely tartalmaz E-vitamint és kalciumot, amelyek segítenek fenntartani a gyomor sav-bázis egyensúlyát és erősíteni az izmokat, amelyek megakadályozzák a sav visszaáramlását.

Víz: A víz az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a gyomorégés enyhítésének, mivel hígítja a savat és segít kiüríteni a gyomorból.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.