Háztartás, Tippek

A szálka, tű és fájdalom nélkül magától kihullik: a nagymama megosztotta a bevált módszert

Az apró fadarabok, vagyis a szálkák a faanyagokkal való munka során beleszúródhatnak a bőrbe. Ez különösen akkor igaz, ha fát kezelünk vágással, csiszolással vagy fúrással. Arról, hogy hogyan lehet gyorsan eltávolítani a szálkát otthon, a „Baga Galya” blogger mesélt.

A „Baba Galya” becenévre hallgató nyugdíjas-blogger megosztott egy egyszerű módszert, amely segít percek alatt eltávolítani a szálkát a kézből.

Elmondása szerint ahhoz, hogy megszabaduljunk egy szálkától, szükség van:

Fél evőkanál só;
egy teáskanál só;
ecet;
meleg víz.

A nagymama rámutat, hogy a szükséges oldat elkészítéséhez fél evőkanál sót kell egy kis pohárba önteni, és ecetet kell ráönteni úgy, hogy a folyadék ellepje a sót.

Ezután azt tanácsolja, hogy az így kapott oldathoz adjunk meleg vizet, és jól keverjük össze.

A nyugdíjas-blogger megjegyzi, hogy ezután a szálkás ujját tegye bele a kapott oldatba, és 3 percig hagyja benne.

„Ezután a szálka magától kijön” – foglalja össze „Baba Galya”.

Ha a szálka nem mély és nem okoz jelentős kellemetlenséget, megpróbálhatja saját maga eltávolítani

Íme néhány alternatív lépés, ami segíthet:

Nedvesítse meg a kezét: áztassa a kezét 5-10 percig meleg vízben. Ez segít felpuhítani a bőrt, és megkönnyíti a szálka eltávolítását.
Használjon csipeszt: távolítsa el a szálkát tiszta csipesszel. A fertőzés elkerülése érdekében próbálja meg nem megérinteni a környező bőrt.
Tisztítsa meg a sebet: a szálka eltávolítása után kezelje a sebet fertőtlenítőszerrel, és tegyen rá steril kötést a fertőzés megelőzése érdekében.

Ha a szálka mélyen van, vagy nem tudja saját maga eltávolítani, jobb, ha orvoshoz fordul. Az orvos biztonságosan el tudja távolítani a szálkát, és meg tudja előzni az esetleges szövődményeket.