Egészség

A vesebetegség 8 legfontosabb jele, amiről tudni kell

A vesebetegség az egyik leghalálosabb csendes gyilkos. Ezért fontos, hogy a vesebetegség első jeleit időben észrevegyük.

A vesék két bab alakú szerv, amelyek a has hátsó részén, a gerinc két oldalán helyezkednek el. A vesék fontos szerepet játszanak a kiválasztásban, szabályozzák a vörösvértestek termelését, termelnek bizonyos hormonokat (amelyek szabályozzák a vérnyomást) és képezik a D-vitamin aktív formáját.

A veseműködés az életkor előrehaladtával romlik, de bizonyos kockázati tényezők is hozzájárulnak a vesebetegség kialakulásához: cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, elhízás stb.

A vesebetegség korai szakaszában gyakran nincsenek nyilvánvaló tünetek, ami nagyon megnehezíti a diagnózist.

A vesebetegség 8 legfontosabb tünete, amit ismernie kell.

1) Megmagyarázhatatlan hátfájás

A megmagyarázhatatlan hátfájás a nem diagnosztizált vesebetegség vagy fertőzés jele is lehet. Okozhatja vesekő, policisztás vesebetegség vagy veleszületett vesebetegség is.

2) Pattanások és viszkető bőr

A pattanások, a bőrirritáció és az erős viszketés egyes vesebetegségek tipikus tünetei. A szervezetben felhalmozódó méreganyagok számos bőrproblémát okozhatnak.
A súlyos viszketést a vérben lévő kalcium és foszfor egyensúlyának felborulása is okozhatja, amit szintén a rosszul működő vesék okozhatnak.

3) A lehelet ammóniaszagú

A vesebetegség fémes ízt okozhat a szájban és ammónia szagú leheletet. Ez akkor fordul elő, ha a vérben megnő a karbamid mennyisége. A nyálban lévő karbamid ammóniává bomlik, ami ammóniaszagú leheletet okoz.

4) Hányinger és hányás

A hányinger, a hányás és az étvágytalanság a vesebetegség nagyon gyakori emésztési tünetei. Ezek a tünetek főként reggel jelentkeznek.
Mivel a vesék nem képesek kiszűrni a káros méreganyagokat a vérből, e tünetek oka e méreganyagok felhalmozódása.

5) A vizeletürítés megváltozása

A vesebetegség első jele a vizelési szokások megváltozása. Megváltozhat a vizelés gyakorisága és a vizelet mennyisége.
Egyéb változások lehetnek: gyakrabban kell éjszaka felkelni vizelésre. Gyakoribb vizelés. A szokásosnál sötétebb vizelet. Habos vagy buborékos vizelet. Véres vizelet. Vizelési nehézség, fájdalom, égő érzés vizelés közben.

6) Duzzanat

A vesék felelősek a felesleges folyadék eltávolításáért a szervezetből. Ha ez nem történik meg, és a víz felhalmozódik, duzzanat lép fel a test különböző részein, általában a kezeken, lábakon, bokákon, az arcon és a szem alatt. Azt is észreveheti, hogy ha néhány másodpercig megnyomja a bőrt, egy kis gödröcske marad utána.

7) Fáradtság és gyengeség

Ha a veséi nem működnek megfelelően, gyakran érzi magát fáradtnak, gyengének és kimerültnek minden különösebb ok nélkül. Ennek oka lehet a szervezetben felgyülemlett salakanyag vagy vérszegénység.
Az egészséges vesék az eritropoetin nevű hormont termelik, amely segít az oxigént szállító vörösvértestek előállításában. A károsodott vesék kevesebbet termelnek ebből a hormonból, ami kevesebb vörösvértestet eredményez.
Ha a vesék nem működnek normálisan, a szervezet számára a veszélyes méreganyagok és egyéb vegyületek kiürítése is nehezebb. Ennek következtében csökken az étvágy, így a szervezetnek kevesebb energiája van.

8) Légzési problémák

A vérszegénység mellett légzési problémákat is okozhat a tüdőben felgyülemlett folyadék. Ha a vesebetegség miatt túl sok kálium halmozódik fel a vérben, szívritmuszavar is előfordulhat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.