Egészség

A zeller hatása nem hagyható figyelmen kívül

Még ha a zeller manapság nagy divat is, nem szabad elhanyagolnunk a zellergumót, amely nagyanyáink tányérjáról sosem hiányzott. Ez a gumó valóságos tápanyagbomba, a szervezet számára jótékony hatású vitaminok, ásványi anyagok és illóolajok tárháza. Mi több, egy sor betegségnél is hasznos lehet.

A zeller tucatnyi pozitív hatással van az egészségünkre.

Javítja a májműködést, az emésztést, a gyomorhurutot és a gyomorfekélyt, csökkenti az ízületi fájdalmakat, fokozza az anyagcserét, és még a látást is javítja. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, hipoallergén és karcsúsító tulajdonságokkal is rendelkezik, így szinte senkinek nem szabad kizárni az étrendjéből, függetlenül az egészségi állapotától.

Javítja a szív egészségét

A magnéziumban, káliumban és folsavban gazdag zeller nagyon szívbarát zöldség. Megakadályozza a vérben lévő zsírlerakódásokat, csökkenti a koleszterinszintet, és megelőzi a szívrohamot és a stroke-ot.

Növeli az energiát

A zeller egészséges szénhidrátokat tartalmaz, amelyek energiát biztosítanak. Emellett kiegyensúlyozza a vércukorszintet, így ideális táplálék a cukorbetegek számára.

Javítja a csontok egészségét

A zeller magas kalciumtartalma felelős a csontokra gyakorolt pozitív hatásáért. A zeller azonban nemcsak a csontokra, hanem az izmokra és más szövetekre is jótékony hatással van.

Gazdag fehérjében és vasban

A zeller mindkét tápanyagban gazdag. A fehérje elősegíti a sejttermelést és javítja a kognitív funkciókat. A vas pedig fontos a keringési rendszer számára, és fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében.

Erősíti az immunrendszert

Gyakran betegeskedik? Akkor sokkal több zellert kellene ennie! Ez a zöldség ugyanis tele van C-vitaminnal, ami az immunrendszer egyik legfontosabb tápanyaga. Segít leküzdeni a baktériumokat és a fertőzéseket, sőt a sebek gyorsabb gyógyulását is elősegíti.

Hidratálás

A zeller rendszeres fogyasztása megakadályozza a vízveszteséget, megköti az elektrolitokat és támogatja a veseműködést.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.