Egészség

Attól félek, hogy vérrögtől fogok meghalni. Amit az érelzáródásról tudni kell

A hirtelen halálról szóló beszámolók gyakran így néznek ki: egy személy aktívan kommunikált, nevetett, sőt énekelt és táncolt – és hirtelen egy másodperc alatt sápadt és kék lett az arca, fuldokolni kezdett, elvesztette az eszméletét… Már a kórházban kiderült, hogy a tragédia oka egy vérrög volt, amely elzárta az agy egyik erét.

A Földön minden negyedik ember a vérrögök kialakulásával összefüggő betegségekben hal meg. Ugyanakkor minden második ember rosszul ismeri ezek okait és tüneteit. Ha van hajlam – érdemes megemlíteni a kezelés során. És keressen fel egy terapeutát, ha riasztó tünetei vannak. De mindenekelőtt a legfontosabbakat.

Ha vérrögök képződnek – valami baj van?

Vérrögök mindig előfordulnak. Ez a homeosztázis – a szervezet önszabályozó rendszerének – része. Az ér bármilyen, akár mikroszkopikus sérülése egy egész javítási műveletet igényel: speciális plazmafehérjék kötődnek a vérlemezkékhez egy hálózatszerű rendszerben, és elkapják a többi sejtet.

Egy vérrög képződik, amely megakadályozza a vér kiáramlását – és így tovább, amíg a falszövet helyre nem áll. Ekkor olyan anyagok lépnek működésbe, amelyek feloldják a vérrögöt.

Egyszerűen fogalmazva, a vérrögök „jók” és „rosszak”. Az elsők szükségből, sérülés esetén képződnek, és gyorsan felszívódnak. A másodikok a véralvadási rendszer hibái vagy az erek problémái miatt jelennek meg. Az ilyen vérrögök hosszú ideig fennmaradhatnak, növekedhetnek és „dugót” képezhetnek a véráramlásban. Ha pedig egy elég nagy méretű vérrög elzár egy fontos eret, az komoly problémákhoz vezethet.

Milyen veszélyeket rejtenek a „rossz” vérrögök?

Testünk minden szervének szüksége van a vérrel érkező oxigénre és tápanyagokra. Már egy elég nagy méretű, a vérben lebegő vérrög is súlyos szervi éhezést – iszkémiát – okozhat. A sejtek elhalnak, és a szerv rosszul kezd működni. Különösen veszélyes, ha a vérrög eltömíti a tüdő, a szív és az agy nagy ereit. Ez a tromboembóliának nevezett állapot ritmuszavarhoz, gyulladáshoz és akár halálhoz is vezethet. Valójában az agyban lévő ér elzáródása az esetek 75 százalékában stroke-ot okoz.

Veszélyt jelentenek a „piszkos” trombusok is, amelyek a véna kívülről történő károsodása és a trombus baktériumokkal való fertőzése miatt jelennek meg. Ez a szövődmény például a katétert behelyező betegek átlagosan 1 százalékánál fordul elő. A legtöbb ilyen fertőzés újszülötteknél és időseknél fordul elő. Ebben az esetben azonnali kezelés nélkül általános vérfertőzés alakulhat ki.

Miért történik ez?

Ennek számos oka van. A vér egy intelligens rendszer, amely bizonyos jelzésekre reagálva kiváltja a szükséges reakciókat. Például, amikor érhártyarészecskék kerülnek a véráramba. A „program” azonban meghibásodhat. Például ha a vékony belső burkolat alatt koleszterinplakk van, az sérülékennyé válik, és elszakadhat. Ekkor a sérülés körül vérrög kezd kialakulni.

Vérrögök akkor is kialakulhatnak, ha a vér nem megfelelően halad az erekben. Ha stagnál és felgyülemlik az erekben, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a vérlemezkék és a „javító” fehérjék összekapcsolódnak, és vérrögöt képeznek. A pitvarfibrilláció és a mélyvénás trombózis két olyan állapot, amely gyakran a vér lassú mozgása miatt alakul ki.

A legtöbb vénás elzáródást szerzett állapotok (például előrehaladott kor, műtét, alacsony mozgásképesség) vagy öröklött trombofíliák (például antifoszfolipid szindróma, V. Leiden faktor és más genetikai hiányosságok vagy variánsok) okozzák.

Leggyakoribb okok

Az egyik leggyakoribb az elhízás. A túlsúlyos embereknél több mint kétszer nagyobb a vérrög kialakulásának valószínűsége, mint a normál testsúlyúaknál. Ennek oka, hogy az elhízás krónikus gyulladást okoz az erekben, és elnyomja a vérrögök lebontásáért felelős mechanizmusokat.

Egy másik ok a dohányzás. A nikotin csökkenti a nitrogén-oxid koncentrációját a szervezetben. Ennek molekulái „tapadásmentessé” teszik az erek belső bélését – megakadályozzák, hogy a vérsejtek megtapadjanak rajta. A nikotin emellett görcsöt okoz a szívet tápláló erekben, és növeli a felesleges koleszterin felhalmozódását. Mindez végül koszorúér-betegséghez vezethet – és a vérrögök a felelősek.

A lábtrombózis gyakori oka a csökkent mozgásképesség. Mivel a hosszú ülés vagy fekvés miatt az erek egy része beszorul, a vér pang bennük. „Forgalmi dugó” jön létre mesterségesen, és a fehérjék és a vérlemezkék maguktól összetapadnak. Amikor az illető újra mozogni kezd, a vérrögök végigvándorolhatnak a testen, és elzárhatják az ereket.

Végül a rákos betegeknél ötször-hétszer nagyobb a vérrögök kialakulásának valószínűsége. Tény, hogy egyes rákos megbetegedések hatására a szervezet fokozott mennyiségben termel olyan fehérjéket, amelyek elősegítik a vérrögképződést. A rák az egészséges szöveteket is károsítja – a duzzanat miatt a vér megreked és megalvad bennük.

Mi járulhat még hozzá a vérrögök kialakulásához?

Trombózis előfordulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként (ezért mindig figyelmesen olvassa el a használati utasítást), különösen a hormonális gyógyszerek esetében. Például a fogamzásgátló tabletták. Bár csak a tablettát szedő nők kis részénél fordul elő, a kockázat nagyon is valós. A felírás előtt az orvosnak mindenképpen figyelmeztetnie kell a beteget, hogy ilyen szövődmények lehetségesek.

Honnan tudom, hogy vérrögöm van-e?

Ha egy vérrög elzár egy fontos véredényt, a következmények biztosan megmutatkoznak. Ha a lábban történt, az kihűl, éles, áramütéshez hasonló fájdalmak jelentkeznek. Ha a vérrög a véna saphenosában van, a véna feletti bőr kipirosodik, maga az ér olyan érzés, mintha valami kemény lenne, mint egy cipőfűző vagy egy ceruza. Ha a trombus elérte a szív ereit, a mellkasban fájdalom és nehézkedés jelentkezik.

A trombózis diagnosztizálásához az erek és a szív ultrahangvizsgálatát rendelik el. Ha egy artéria 70%-os vagy annál nagyobb mértékben szűkült, akkor valószínűleg vérrög van benne. Az EKG is segíthet: ha a szív szabálytalan (ritmuszavar), szintén egy vérrög lehet a bűnös. Az orvosok koagulogramot – a véralvadási rendszer vizsgálatát -, valamint homocisztein- és D-dimer-vizsgálatot is végeznek. Ezek megmutatják, hogy mennyire fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata.

Hogyan kezelik a vérrögöket?

A vérrögök feloldására szolgáló eljárást (az úgynevezett trombolízist) általában akkor végzik el, ha a vérrög életveszélyes. Ezek az eljárások azonban önmagukban nem biztonságosak, és akut vérzést okozhatnak. Bizonyos esetekben sürgősen felmerül a trombolízis indikációja, például szívinfarktus vagy stroke esetén. És minél hamarabb kezdik meg a kezelést ebben az esetben, annál hatékonyabban oldódik fel a vérrög. E tekintetben a tudósok a trombózisfolyamatok korai diagnosztizálására és nyomon követésére keresnek megközelítéseket.

Az egyik modern technika például a lézer alkalmazásához kapcsolódik. A vérereket egy sugárral áthatolnak, majd egy számítógép elemzi a visszavert fényt. A sima véráramlás és a vérrögök másként jelennek meg a grafikonon. Három évvel ezelőtt pedig a MIPT és az NMIC hematológia tudósai sikeresen tesztelték a vér állapotának ultrahangos megfigyelésére szolgáló rendszert. Adatai alapján automatikusan beadtak egy trombolytikus gyógyszert.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A National Thrombosis Alliance (USA) ajánlásai szerint néhány lépéssel növelheti tudatosságát és csökkentheti kockázatát:

Kérdezze meg a rokonokat a trombózis, a tromboembólia és a véralvadási zavarok gyakoriságáról a családban;
Konzultáljon orvosával a vérrögképződés kockázatáról, ha műtét vagy hosszabb ágynyugalom előtt áll;
Tartsa kordában a testsúlyát;
Ne kezdjen el dohányozni, és ha mégis, próbáljon leszokni;
Próbáljon meg nem ülni két óránál tovább egyhuzamban;
Ha nem teheti, végezzen olyan gyakorlatokat, amelyek felpezsdítik a véráramlást (pl. feszítse meg az izmait, nyújtsa ki a lábát, szorítsa össze az ujjait);
Legyen fizikailag aktív (a séta is számít);
Igyon elegendő folyadékot (ha szomjasnak érzi magát);
Ne viseljen túl gyakran szűk ruházatot;
Kövesse a szívelégtelenség, a cukorbetegség és más krónikus betegségek megelőzésére vonatkozó ajánlásokat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.