Egészség

Helyreáll-e a volt dohányosok tüdeje? A tudósok válasza

A cigarettázás az egyik legéletveszélyesebb rossz szokásnak számít, amelyet az ember valaha is elsajátított. A tudósok például nemrégiben bizonyítékot találtak arra, hogy a dohányosok szervezetébe jutó füst az ember mentális képességeivel kapcsolatos problémák kialakulását idézheti elő. A cigaretta legfontosabb veszélye azonban az emberi légzőszervekre gyakorolt negatív hatása és a tüdőrák kockázatának jelentős növekedése.

Korábban úgy vélték, hogy a cigaretta által okozott károkat nem lehet kompenzálni, de az Egyesült Királyság és Japán tudósai nemrég rájöttek, hogy a tüdősejtek igenis helyreállíthatják egészségüket. Csakhogy a helyreállítási folyamatok elindításához az embernek feltétlenül fel kell hagynia a dohányzással.

Helyreállnak a tüdősejtek, miután valaki leszokott a dohányzásról?

Egy új tanulmány eredményei azt bizonyítják, hogy a dohányzásról való leszokáshoz sosem késő

A tanulmány eredményeit, amelyek még magukat a tudósokat is meglepték, a Nature című tudományos folyóiratban tették közzé. A tudományos munkát a Mutographs projektprogram részeként végezték, amelynek célja a rák okainak feltárása volt. A tudósok kezdettől fogva tudták, hogy a tüdőrák azért alakul ki, mert a dohányfüstben lévő anyagok hatására az emberi sejtek kontrollálatlanul osztódnak, és rákos daganattá alakulnak.

Hogy több adatot kapjanak a dohányosok és a normális emberek rákkockázatáról, a tudósok 16 ember bevonásával végeztek vizsgálatot.

Hogyan keletkezik a tüdőrák?

Az önkéntesek különböző korú férfiak és nők voltak, és voltak köztük dohányosok és olyanok is, akik leszoktak erről a rossz szokásról. Hogy még érdekesebb eredményeket kapjanak, a tudósok olyan embereket is meghívtak, akik mindig is óvakodtak a cigarettától. A meghívottaktól tüdőszövetmintákat vettek, amelyeket aztán megvizsgáltak a cigarettázás következtében „mutálódott” sejtek jelenlétére.

Nem meglepő módon a tudósok a jelenlegi dohányosoknál nagyon sok olyan sejtet találtak, amelyek a dohányfüstnek való kitettség miatt megváltoztak. A legrosszabb az, hogy a sérült sejtek hatalmas része olyan mutációkat mutatott, amelyek rák kialakulását idézhetik elő. A kutatók szerint a cigarettafüst által már enyhén is károsodott tüdősejtek „időzített bombák”, amelyek egy váratlan pillanatban elvehetik az ember életét.

A tüdősejtek regenerálódnak, miután valaki leszokik a dohányzásról?

Korábban úgy vélték, hogy még a dohányzásról való leszokás sem tudja helyrehozni a többéves nikotinfüggőség okozta károsodást. A tudósok azonban nagy meglepetésükre azt találták, hogy a dohányzásról leszokott embereknek nagyon kevés károsodott tüdősejtjük van. Konkrétan arról van szó, hogy az egykori dohányosok tüdejében négyszer annyi egészséges sejt volt, mint azokéban, akik még mindig nem tudtak túllépni rossz szokásukon.

Hogy pontosan hogyan épül fel az emberi tüdő a dohányzás után, azt a tudósok még nem tudják. Van azonban egy olyan feltételezésük, hogy a cigarettáról való leszokás után az egészséges tüdősejtek aktív osztódásba kezdenek, és feltöltik a légzőszervek érintett területeit. A tudósok hangsúlyozták, hogy a helyreállítási folyamat bármely életkorban beindulhat, így sosem késő leszokni a dohányzásról. A kísérletben résztvevők közül néhányan 15 ezer doboz cigarettát szívtak el életük során, de néhány évvel a rossz szokásról való leszokás után a tüdejük visszanyerte egészségét.

A kutatók nagyon remélik, hogy felfedezésük sokak számára nagy motivációt jelent majd, akiknek ez a rossz szokásuk. Hiszen sok régóta dohányzó már biztos benne, hogy soha nem fogja visszanyerni korábbi egészségi állapotát, ezért nem látja értelmét annak, hogy leszokjon a dohányzásról.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.