Egészség

Az 5 leginkább rákkeltő élelmiszer a világon. Közvetlen út a rákhoz

A rákos megbetegedések legalább egyharmadát az életmód, ezen belül is az élelmiszerek okozzák – mondták egy egészséggel foglalkozó tévéműsor szakértői, akik az onkológusok új adatai alapján összeállították az 5 leginkább rákkeltő élelmiszert.

Alkohol. Erős rákkeltő hatása nemcsak az alkohol fő összetevőjének, az etanolnak van, hanem az acetaldehidnek is – ez a termék a szervezetben az emésztése és lebontása során keletkezik. A szakértők szerint az acetaldehid elsősorban a nyálban halmozódik fel, így az alkoholfogyasztás a szájüreg, a nyelőcső, a felső légutak és a gyomor rákos megbetegedéseinek kialakulásához vezet. Nőknél az acetaldehid rákkeltő hatással van a nemi szervekre.

Feldolgozott húsok. A nemzetközi besorolás szerint a vörös hús a 2A csoportba tartozó (azaz lehetséges) rákkeltő anyag. A legerősebb káros hatásúak a kolbász, a virsli, a sonka, a szalonna és az ebbe a körbe tartozó egyéb hús alapú termékek. Számos tanulmány összefüggésbe hozta rendszeres fogyasztásukat a vastag- és végbélrák nagy valószínűségével.

Füstölt élelmiszerek. Füstöléskor bármely, még a legegészségesebb termék is benzapirént vesz fel, amely az égés során felszabaduló policiklikus szénhidrogén, és rákkeltő hatású az emberi szervezetre. Ugyanez történik, ha nyílt tűzön főzünk ételt. Minél hosszabb a füstölés és a tűzön sütés folyamata, annál nagyobb a rákkeltő anyagok koncentrációja az ételben.

Forró tea. A tudósok nem fáradnak el emlékeztetni: ne igyunk túl forró italokat, és ne fogyasszunk meleg és forró ételeket. Az ilyen ivás és evés leforrázó hatása helyrehozhatatlan károkat okozhat a száj, a torok, a nyelőcső nyálkahártya szöveteiben.

Kérjük, vegye figyelembe: azokban a régiókban, ahol a forró ételek hagyománya erős, magas az e szervek rákos megbetegedéseinek statisztikája.

Diófélék. Ezekben a szakértők szerint aflatoxinok, penészgombák termékei jelennek meg. Hatásuk pusztító a májra nézve, többek között e szerv rákos megbetegedésének kialakulása szempontjából is.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.