Egészség

A fő okok, amiért az „özvegyi púp” elkezd nőni

Az özvegyi púp az orvosok becslése szerint 55 év felett ötből két embert érint. Az özvegyi púpot sok minden okozhatja. A leggyakoribb okok a degeneratív betegségek vagy az izomgyengeség. Az okoktól függetlenül negatívan befolyásolja az ember életminőségét.

Mi az özvegyi púp

Az özvegyi púp vagy hyperkyphosis a gerinc túlzott görbülete. Általában a gerinc nyaki vagy mellkasi görbületében fordul elő. Gyakran egyszerűen kyphosisnak is nevezik, ami a gerinc előre görbülését jelenti.

A gerincnek természetes görbülete van. Ha megnézzük a gerinc háromdimenziós modelljét, észrevehetjük, hogy a mellkasi régióban domború görbületet mutat. Ez a gerinc csontjainak és a köztük lévő porckorongoknak a természetes alakjából adódik. A gerinc 40 fokos görbülete egészségesnek tekinthető, míg a 40 foknál nagyobb görbület problémásnak számít, és enyhe púpot hozhat létre a nyak hátsó részén.

Gyermekkortól 30 éves korig a gerinc szöge a gerincre nehezedő nagyobb súly miatt megváltozik. 40 éves kor után a szög gyorsan növekszik, ahogy az öregedés degeneratív folyamatai megkezdődnek, beleértve a csontritkulás kialakulását is. Férfiaknál az átlagos görbületi szög körülbelül 44 fok. Nőknél ez 80 éves korban akár 52 fokig is változhat.

Az özvegyi púp kialakulásának gyakori okai

Az özvegyi púp nem kapott akkora tudományos figyelmet, mint a csontritkulás, a stroke és a rák. Mivel a normális öregedési folyamat részének tekintik, nem vizsgálták részletesen. Előfordulásának számos gyakori okát azonosították azonban.

Osteochondrosis

Sok özvegyi púpban szenvedő embernél a röntgenvizsgálatok degeneratív porckorongbetegséget mutattak ki. A legtöbb idős embernél, akinek özvegyi púpja van, általában degeneratív porckorongbetegsége van, csigolyatörésre vagy csontritkulásra utaló jelek nélkül.

Csigolyatörések

A csigolyatörések számának növekedésével a kyphosis egyre kifejezettebbé válik. Ez inkább igaz a mellkasi/felső csigolyatörésekre, mint az alsó/lágyéki csigolyatörésekre. A többszörös mellkasi elülső ékcsigolyatörésben szenvedő nőknél a kyphosis nagyon kifejezett.

Gerinctörés

A gerincet érő mindennapos terhelés kompressziós törések és csigolyaéktörések kialakulásához vezethet. A csontritkulás olyan állapot, amelyben a csontok az étrendi kalcium- és D-vitaminhiány miatt megpuhulnak és gyengülnek. Idővel, ahogy az ékek száma növekszik, a csont ásványi sűrűsége csökken. Ez több kompressziós töréshez vezet. Ez egy ördögi kört hoz létre, amely növeli a hyperkyphosis kialakulásának valószínűségét.

Gyenge izmok

A kutatások szerint a gyenge gerincnyújtó izmok összefüggésbe hozhatók az özvegyi púppal. Minél gyengébbek a gerincizmok a menopauza utáni nőknél, annál nagyobb a kyphosis szöge. A testmozgás erősítheti a gerincizmokat, és így egyenesen tarthatja a gerincet. Ez segít fenntartani a gerinc természetes görbületét.

Mozgáskorlátozottság

Az életkor számos olyan szervre, szalagra, ízületre, izomra és kötőszövetre hat, amelyek befolyásolják a testtartást. Hogy ezek hogyan járulhatnak hozzá a kyphosis kialakulásához, még nem állapították meg. Ha azonban a gerinc mozgékonysága csökken, a helyes testtartás és az egyenes állás képessége is csökken.

Genetika

Születési rendellenességek okozhatnak kyphosist. Az egyik ilyen a Scheiermann-Mau-kór. Általában fiúknál fordul elő, és kyphosist okozhat. Itt a görbület növekedése még a pubertáskori növekedési roham előtt következik be, és komolyan befolyásolhatja a gerincet.

A gerinc elváltozásainak diagnózisa és kezelése

A röntgenfelvételek mellett orvosa javasolhat CT-vizsgálatot, és mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) is javasolt lehet. Ezt a csontok, a porckorongok, a porckorongtér értékelésére, valamint a daganatok vagy a tünetek másodlagos okainak kizárására rendelik el. Az orvos alapos fizikális vizsgálatot is végezhet.

Az özvegyi púp kezelésére számos lehetőség van. Ezek a fizioterápiától a műtétig terjednek. Minél korábban kezdi el a kezelést, annál hatékonyabban tudja megállítani a betegség előrehaladását. Tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő gyakorlatokkal és kezeléssel az özvegyi púp növekedése megállítható, ha korán felismerik és kezelik. A kezelés megválasztása az állapot súlyosságától függően változik, de ha nem ez a fő kezelési lehetőség, akkor fizioterápiával kell kiegészíteni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.