Egészség

Kortizol has: Hogyan lehet megszabadulni a stressz miatt felhalmozódott zsírtól?

Régebben azt gondoltuk, hogy a zsírfelhalmozódás a helytelen táplálkozás eredménye. Ez részben igaz, bár a kiegyensúlyozatlan táplálkozás messze nem az egyetlen bűnös a hasunkon megjelenő plusz centikért.

Módszerek a stressz okozta zsírtól való megszabadulásra

A kortizol egy szteroid hormon, amely a glükokortikoidok csoportjába tartozik. Ennek a hormonnak a termelődési csúcspontja stresszhelyzetekre esik, és a szervezet energiaszükségletének meghatározásával a homeosztázis fenntartásának szükségessége okozza. A kortizol pedig meghatározza, hogy a szervezet stresszhelyzetekben milyen forrásokból – zsírokból, szénhidrátokból vagy fehérjékből – merítsen energiát, valamint azt, hogy mennyi szükséges belőle a stresszhelyzet kikerüléséhez. Ugyanakkor ez eredményezi az úgynevezett stresszzsírt.

Mi az a kortizolhas, avagy honnan jön a stresszzsír?

Amikor stresszhelyzetben beindul a hormonális láncreakció, és a kortizol aktív termelésbe kezd, a szervezet nem engedi, hogy a glükóz tartalékba kerüljön, hanem a stressz elleni küzdelembe dobja.

A kortizol érszűkülethez és megnövekedett pulzusszámhoz is vezet. Idővel a stressz elmúlik, és a hormon szintje normalizálódik.

Azonban a gyakori stressz a következőkhöz vezet:

 • súlygyarapodás;
 • elhízás;
 • cukorbetegség;
 • vércukorszint-zavar;
 • az immunrendszer elnyomása;
 • álmatlanság;
 • krónikus fáradtság szindróma;
 • pajzsmirigy-alulműködés;
 • depresszió;
 • reproduktív problémák;
 • szív- és érrendszeri betegségek.

A súlygyarapodás szempontjából a tartósan emelkedett kortizolszint miatt a tárolt trigliceridek a zsigeri zsírsejtekbe, különösen a hasi területre költöznek. Innen ered az elnevezés – stresszzsír, kortizolos hasi zsír. Ez a zsírsejtek éréséhez és fokozott kortizoltermeléshez vezet a szövetek szintjén.
A kortizolhas a gyakran megemelkedett ” kortizolszint eredménye. „

Az inzulinrezisztencia szintén akadályozza az egészséges testsúly megtartását vagy a zavartalan fogyást. Ha a sejtek nem kapják meg a szükséges üzemanyagot (glükózt), mert az inzulin hatása gátolt, az agy logikusan úgy dönt, hogy több ételt, méghozzá magas kalóriatartalmú ételeket fogyaszt, ami súlygyarapodáshoz vezet. A kortizol befolyásolja az egyes ételek (különösen az édességek) utáni sóvárgást és az étvágyat is, és hatással van más hormonokra és a stressz által kiváltott testi folyamatokra is.

Vannak módszerek a stresszsírtól való megszabaduláshoz?

A súlya kordában tartását és a stresszzsírtól való megszabadulást egy 5 pontos terv segítheti:

1) Vegye igénybe az izmait

A minél több izmot igénybe vevő aktív testmozgás (fekvőtámaszok, guggolások, speciálisan erre a célra kialakított edzéstervek) lehetővé teszi, hogy a szervezet elmeneküljön a stressz elől. A testmozgás során a vér gyorsan kering, ami segít semlegesíteni a kortizol negatív hatásait. Azonban már heti háromszor 18 perc séta is segíthet 15%-kal csökkenteni a stresszhormonok szintjét.

2) Szánjon időt az étkezésre

Stresszhelyzetben hajlamosak vagyunk gyorsan lenyelni az ételt, kevés rágással vagy anélkül. Ez az étkezési magatartás óhatatlanul nagyobb adagokhoz és kortizolhashoz vezet. Szánjunk időt, ízlelgessünk minden falatot, figyeljünk a jóllakottság érzésére, így a stressz okozta zsír nem rakódik le a hasban és más problémás területeken.

3) Bölcsen közelítsen a diétákhoz

Az állandó fogyókúra 18%-kal emeli a kortizolszintet, ráadásul a merev diétákról már régóta felismerték, hogy nem a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől, ami hajlamos visszatérni. Emellett, ha édességre vagy más egészségtelen ételre vágyik, jobb, ha megenged magának egy kis finomságot. És ne feledkezzünk meg a reggeliről sem!

4) Stresszes helyzetekben ne igyon kávét

Stresszes helyzetekben jobb, ha nem fogyaszt koffeint, ami még jobban megemeli a kortizolszintet. Egyetlen csésze kávé stressz alatt nem árt, ha azonban szokássá válik, a stresszből származó zsírt nagyon nehéz lesz elégetni.

5) Aludjon egészségesen

A stressz kezelésének talán egyik leghatékonyabb módszere az alvás. Sajnos nem lehet minden stresszhelyzetben lefeküdni és jól kialudni magunkat, de érdemes gondoskodni arról, hogy éjjelente rendesen kialudjuk magunkat – így a stresszorok hatásainak való ellenállóképességünk megnő. A stressz okozta zsírtól sokkal nehezebb megszabadulni, mint a túlevésből adódó plusz centiktől.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.