Egészség

Az ilyen pozíció pozitív hatással van az emésztésre, a gerincre, sőt még a szív helyzetére is

Mindannyian tudjuk, hogy az, hogy mennyi ideig alszunk, nagy hatással van az egészségünkre és az önbecsülésünkre. Kiderült azonban, hogy az is legalább ilyen fontos, hogy milyen pozícióban alszunk. Egyes kutatók azt állítják, hogy ha a bal oldalunkon alszunk, kipihentebbek és egészségesebbek leszünk. Az elmélet az Ayurvédából, az egészség és az orvostudomány holisztikus szemléletű hindu megközelítéséből származik. De mi a helyzet a bal oldalon alvással? Az ilyen pozíció pozitív hatással van az emésztésre, a gerincre, sőt még a szív helyzetére is a többi szervhez képest. Hallgassa meg a 6 érvet amellett, hogy kezdje el maga irányítani, hogyan alszik.

Hatás a nyirokrendszerre

Az ájurvédikus betegségfelfogás szerint a bal oldalon alvás megkönnyíti a szervezet és a nyirokcsomók számára a nyirokfolyadékok szűrését, mivel a test bal oldala uralja ezt a funkciót. A modern orvosi kutatások által végzett tanulmányok megerősítik, hogy ez a pozíció segíti az agy tisztulási folyamatát. A jobb oldalon alvás viszont csökkentheti a nyirokrendszer hatékonyságát.

Javítja az emésztést

A bal oldalon alvás megkönnyíti a szervezet számára, hogy az étel megemésztett részét a vastagbélbe juttassa. Mint a világ legtermészetesebb dolga, segítünk a gravitációnak, hogy tegye a dolgát. Ez növeli annak az esélyét, hogy ébredés után azonnal ki tudjunk menni a WC-re.
De ez még nem minden. Ha a bal oldaladon alszik, a gyomra és a hasnyálmirigye szabaddá válik, ami segíti az enzimek termelődését és az emésztési folyamatot.

Jót tesz a szívnek

Az orvosok évek óta azt javasolják, hogy a terhes nők aludjanak a bal oldalukon. Az ilyen pozíció tehermentesíti a szívet, mivel a gravitáció javítja a vérkeringést és a nyirokelvezetést az artériák felé. Nemtől függetlenül érdemes ezt a módszert alkalmazni.

Ideális pozíció a terhes nők számára

A bal oldalon alvás nem csak a keringést segíti. A fájós hátnak is enyhülést nyújt, fokozza a vesék, a magzat és a méh vérellátását, és enyhíti a májra nehezedő nyomást.

Segít a gyomorégés ellen

A The Journal of Clinical Gastroenterology című szaklapban közzétett kutatás szerint a bal oldali fekvés felvétele alvás közben enyhítheti a gyomorsavtúltengés tüneteit. Ennek oka, hogy a gyomor ugyanarra az oldalra kerül. A jobb oldalon fekvés fokozhatja a refluxot! A hatást szinte azonnal megfigyelheti. Ha gyomorégési problémái vannak, próbáljon meg 10 percig feküdni étkezés után. Természetesen a bal oldaladon.

Könnyítés a fájós hátnak

Ha krónikus hátfájásban szenved, ez a pozíció segíthet! Kevésbé terheli a csigolyákat, ami enyhülést biztosít.

Itt több érvet is bemutattunk a bal oldalon való alvás megkezdése mellett. Hozzá kell azonban tennünk, hogy a szívbetegségben, alvás közbeni légszomjban, zöldhályogban és kéztőalagút-szindrómában szenvedők nem feltétlenül tapasztalhatják a fenti előnyöket.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.