Egészség

Az orvosok felfedték, hogyan lehet lassítani az öregedést. Minden erről a napi folyamatról szól

1972. február 13-án egy bizonyos Michel Siffre hat hónapra óvatosan bemászott egy délnyugat-texasi barlangba. Csak egy lámpát, vizet és élelmet vitt magával. A naptárat és az órát otthon hagyta. Miért hoz ilyen áldozatot? Michel távolról sem volt őrült, francia tudós volt, aki a cirkadián ritmusokat, azaz az emberi alvás és ébrenlét ritmusát tanulmányozta.

Saját példáján keresztül próbálta megvizsgálni, hogyan működik a biológiai óra, és hogy a szervezet képes-e alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez. A kísérlet sikeresnek bizonyult: a barlangban eltöltött hat hónap alatt a tudós kifejlesztette a tökéletes alvás képességét, a szervezet választotta ki, hogy mikor alszik és mikor eszik. Lenyűgöző kísérlet, nem igaz?

Az alváskutatás témája soha nem volt még olyan fontos, mint ma! Megmutatjuk, hogyan győzheti le a fáradtságot, és hogyan hozhatja ki a legtöbbet az alvásából. Életünk egyharmadát alvással töltjük.

Hogyan szabaduljunk meg a fáradtságtól

Sokan tudatosan lemondanak a jó alvásról a munka és más tevékenységek kedvéért. A kevesebb alvás több időt jelent. Vajon ez így van rendjén? A tudósok szerint egy felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy teljes életet élhessen.

Az alvásidő csökkentése a fizikai és szellemi éberség csökkenéséhez vezethet. Az idősebbeknek és a gyerekeknek még tovább kell aludniuk. Az emberek gyakran engednek a rohanó életritmusnak, és egyre kevesebbet alszanak.

A Harvard tudósai szerint minél idősebb lesz, annál nehezebben alszik el, és annál kevésbé tud hatékony lenni. Ha egy idősebb embernek gondot okoz az alvás, nem tud lépést tartani az öregedési folyamatokkal. Ez csak egyet jelent: ha fiatal akar maradni, ne sajnálja az időt az alvásra!

MIKOR KELL LEFEKÜDNI ÉS MIKOR KELL FELKELNI

A cirkadián ritmus a nap folyamán a hozzáállásával és a tevékenységeivel együtt változik. Mindenkinél más és más. A ritmusok a viselkedésének és tevékenységeinek nyomására változnak a nap folyamán.

06:00

A kοrtizol szintje megemelkedik, felébresztve az elmét és a testet.

07:00

A melatonin leállítja működését.

09:00

A hormonok a legmagasabb csúcson vannak.

10:00

A napnak ebben az időszakában a szellemi energiája csúcsán van.

14:30

A motorizálásért és a kοrdinációért felelős rendszerek a legmagasabb ponton vannak.

15:30

Az az időpont, amikor a reakciókészség minden paramétert meghalad.

17:00

A szív- és izomrendszerek ilyenkor teljesítenek a legjobban.

19:00

A testhőmérséklet és a vérnyomás ebben az időpontban magas.

21:00

A szervezet melatonin termelésével elkezdi előkészíteni a testet az alvásra.

22:00

Gyakori vizelési inger, miközben a szervezete még mindig készül az alvásra.

02:00

Most már itt az ideje a mély alvásnak.

04:00

Ilyenkor testhőmérséklete eléri a kellemes minimumot. A napnak ebben az időszakában testhőmérséklete a lehető legalacsonyabb szinten van.

Hogyan állíthatja vissza a biológiai óráját, és indíthatja újra? Van egy egyszerű és bevált módszer: Bámuljon 30 percig az erős fénybe. Ne takarja el a szemét, hanem töltsön 30 percet a napon napszemüveg nélkül. Még jobb, ha napfelkeltekor ébred, és a reggelt az erkélyen tölti.

Mit tehet, hogy szabályozza az alvását, és a legjobbat hozza ki belőle? Íme néhány szabály a pihentető alváshoz. A jó és egészséges alvás a hosszú és egészséges élet kulcsa!

A HELYES ALVÁS

Koffein

Ha alváshiányos, próbálja meg a koffein nélkülözését. Ha nem képes reggel lemondani a kávéról, próbálja meg délután kihagyni.

Dohányzás

Azonnal hagyja abba a dohányzást!

Alkohol

Sokan állítják, hogy egy korty konyak, például lefekvés előtt, segít gyorsabban elaludni. Ez azonban hatalmas tévedés. Igen, az agya talán kipiheni magát, de a teste nem. Az alkohol késlelteti a REM alvás fázisát, és csökkenti annak minőségét.

Testmozgás

A lefekvés előtt 2-3 órával végzett testmozgás segít a testnek és az elmének gyorsabban kikapcsolni.

Hálószoba

Nagy hiba, hogy a hálószobát nem rendeltetésszerűen használja. Ez egy szoba az alvásra, és ennyi. Szabaduljon meg minden zavaró tényezőtől, rakja ki a macskát az ajtón kívülre, és húzza be a függönyöket.

Hangok

A tökéletes csend a jó alvás előfeltétele. Ha pedig nem tudja megszüntetni az utcai zajt, fontolja meg a füldugók vagy egy speciális okostelefon-alkalmazás használatát, amely fehér zajt utánoz.

Hőmérséklet

A legtöbb ember kellemesnek találja a hűvösebb szobában való elalvást. Az ideális hőmérséklet 18-21 °C.

Relaxáció

Próbálja meg megtalálni a stresszel való megbirkózás tökéletes módját. Meditáció, légzőgyakorlatok, olvasás – próbálja ki mindet!

Napsütés

Borús napokon a kávé az ébresztő. Máskor ott a napsütés! Próbálja ki, hogy az erkélyen találkozzon a nappal. Az első napsugarak biztosan felvidítják, és megalapozzák a nap hangulatát!

Az alváshiány olyan rabló, amely szemtelenül megfosztja a hatékonyságtól, a fiatalságtól és az inspirációtól. Talán itt az ideje, hogy ne becsüljük alá egy ilyen fontos élettani folyamat előnyeit, és kezdjünk el eleget aludni.

Feltétlenül ossza meg ezt a cikket barátaival!