Egészség

Az öt leggyakoribb mítosz a dohányzásról, ami meglepheti – Attól fél, hogy hízni fog ha leszokik róla?

Az életünk minden területéhez társul néhány tévhit. Vegyük például a dohányzást. Akár dohányzik, akár nem dohányzik, tudja, hogy a dohányzás káros az egészségre. De mi a legkárosabb a dohányzásban? A füst, a nikotin, vagy talán a kátrány? Sok tévhit létezik ezen a területen is, ezért nézzük meg a leggyakoribbakat.

Ha csak alkalmanként dohányzom, akkor nem számít

A dohányzással kapcsolatos egyik leggyakoribb mítosz, hogy ha keveset vagy csak alkalmanként dohányzik, akkor nem teszi ki magát egészségügyi kockázatoknak. Ez azonban nem igaz. Nincs olyan mennyiségű elszívott cigaretta, amely biztonságos lenne.

Még ha naponta csak egyet szív el, akkor is kockáztatja az egészségét. Más szóval, a dohányzással járó egészségügyi kockázatokat csak úgy lehet teljesen elkerülni, ha egyáltalán nem dohányzik.

Ha leszokom a dohányzásról, hízni fogok

A dohányzásról leszokni kétségtelenül nem könnyű. Bárki, aki már próbálta, tudja, hogy ez gyakran hosszú út. És mi akadályozza meg a dohányosokat a leszokásban? Ennek számos oka van. Van, aki nem akarja elveszíteni kedvenc rituáléját, van, aki élvezi, mások attól félnek, hogy hízni fognak, ha leszoknak. Ez utóbbi esetben azonban csak egy mítoszról van szó.

Az ok, amiért néha a friss nemdohányzók valóban hízni kezdenek, elsősorban az, hogy megpróbálják megenni a cigaretta utáni vágyat. Ebben az esetben a megoldás az, ha általánosan egészséges életmódot folytatnak, és nassolás helyett inkább edzenek.

A cigaretta és alternatívái egyaránt károsak

Ha valaki azt gondolja, hogy nincs nagy különbség a füstmentes alternatívák és a cigaretta között, az szintén téved. A cigarettában a dohány elég, és káros anyagokkal teli füstöt termel. A füstmentes alternatívák ezzel szemben nem veszélytelenek, hiszen gyakran tartalmaznak függőséget okozó nikotint, de a cigarettával ellentétben nem égetnek dohányt.

Ahogy a nevük is mutatja, nem termelnek füstöt, azaz káros füstöt. Ezért a cigarettához képest jelentősen csökkenthetik a káros anyagok mennyiségét, és így kisebb kockázatot jelentenek az egészségre.

A nikotin az egészségügyi problémák fő oka

Sokan azt hiszik, hogy a cigarettában lévő legfőbb káros anyag a nikotin. Ez azonban tévedés. Bár a nikotin függőséget okozó anyag, amely nem veszélytelen, nem ez a dohányzással összefüggő betegségek fő oka. Hanem a cigarettafüstben lévő káros vegyi anyagok, amelyek a dohány égésekor keletkeznek.

Hogy jobb képet kapjon, a cigarettafüst akár hatezer vegyi anyagot is tartalmaz, amelyek közül körülbelül 100 bizonyítottan káros. A legjobb, ha teljesen leszokik a dohányzásról és a nikotintartalmú termékek használatáról. Azok számára azonban, akik egyébként továbbra is dohányoznának, előnyösebb, ha a füstmentes alternatívák közül választanak.

Az elektromos cigaretták és a dohányfűtő készülékek egy és ugyanazok

Bár első ránézésre néha úgy tűnhet, mindegyik füstmentes termék más elven működik. Egyik sem égeti el a dohányt (ellentétben a cigarettával), így nem füstöt, hanem aeroszolt termel, amely lényegesen kevésbé káros, mint a cigarettafüst. Itt azonban véget ér a hasonlóságuk.

A dohányfűtő készülékek a dohánykazettát melegítik, míg az e-cigaretták egyáltalán nem tartalmaznak dohányt, hanem a folyadékot melegítik. Természetesen ezek a termékek sem veszélytelenek, általában függőséget okozó nikotint tartalmaznak, és csak olyan felnőtt dohányosok számára készültek, akik egyébként továbbra is dohányoznának.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.