Egészség

Húgyhólyagrák. Figyelmeztető jelek, amelyeket nem szabad alábecsülni

Ez a húgyúti rendszer leggyakoribb rákos megbetegedése. A betegek száma az elmúlt tíz évben megduplázódott. A hólyagrák mégis sokak számára még mindig tabu. Bemutatjuk, hogy mely tüneteket nem szabad alábecsülnie. Ha ezeket tapasztalja azonnal forduljon orvoshoz.

Ötvenkét évesen vért talált a vizeletében.

„Először azt hittem, hogy vesekő, és nem is nagyon figyeltem rá” – mondja. De a problémák nem szűntek meg, ellenkezőleg, fokozódtak. Ezért urológust keresett fel. A diagnózis egyértelmű volt: hólyagrák.

„A térdeim megroggyantak. Erre egyáltalán nem számítottam. Újra kellett építenem az egész életemet” – emlékszik vissza. Műtéten és négy kemoterápiás kezelésen esett át. Szenvedett és néha elvesztette a reményt.

Többségük férfi, akiknek az átlagéletkora 65 év. A probléma az, hogy gyakran még ők sem foglalkoznak vele. A hólyagrákot nem könnyű felismerni, trükkös és lassan fejlődik.

Az első jel általában a vér a vizeletben. És ez az, amiről senki sem szeret beszélni, ami hiba.

A vegyészek és a fodrászok veszélyeztetettek

Ennek több oka is van – genetika, életkor, nem, de főként a rákkeltő anyagoknak való kitettség, különösen a munkahelyen. Ezért a betegség gyakran érinti például a takarítókat, fodrászokat vagy a vegyiparban, illetve a gumiiparban dolgozókat. De a dohányzás a legkárosabb. Ez akár négyszeresére növeli a kockázatot.

A megelőzés tehát közvetlenül az okoktól függ. Ezért a legjobb, ha leszokik a cigarettáról és – ha lehetséges – kerüli a káros környezetet.

Ha semmi sem használ, ne habozzon orvoshoz fordulni. Mindig jobb előbb, mint később. Ő majd eldönti, hogy mi legyen a következő lépés. Előfordulhat, hogy endoszkópos műtétet hajt végre. Ez főleg a felszínes daganatoknál alkalmazható. „Ezt ki lehet egészíteni hólyagmosással. Ezeknek köszönhetően a rák nem térhet vissza” – mondja a szakértő.

Ha a daganat kiterjedtebb, az egész hólyagot el kell távolítani, amit néha kemoterápiával kombinálnak. Ez egy igényes, 4-7 órát igénylő, de általában sikeres beavatkozás.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.