Egészség

Biztosan senki sem mondta ezeket a dolgokat a pezsgőtablettákról! Légy nagyon óvatos!

Egyes vízben oldódó gyógyszerek és pezsgőtabletták olyan sok sót tartalmaznak, hogy rendszeres szedésük magas vérnyomást okozhat, ami veszélyeztetheti a szív és az erek egészségét – derült ki egy nagy, hosszú távú brit tanulmányból.

Egyes vízben oldódó fájdalomcsillapítók maximális adagja olyan mennyiségű sót tartalmaz, amely meghaladja a felnőttek számára ajánlott napi bevitelt, és ennek veszélyes következményei lehetnek – idézi a BBC hírportálja a British Medical Journal című szaklapban bemutatott tanulmányt.

A Dundee Egyetem és a University College London kutatói 1,2 millió brit beteg adatait elemezték, és az 1987 és 2010 között gyűjtött információk alapján összefüggést találtak a vízben oldódó tabletták használata és a keringési zavarok – nem halálos szívroham és nem halálos agyvérzés – kialakulása között.

Megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen szedtek ilyen készítményeket, ötször nagyobb volt a szívroham és a stroke, valamint a keringési zavarok kockázata, mint azoknál a betegeknél, akik ugyanezen gyógyszerek sómentes változatát szedték.

Náluk hétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, és a kutatók szerint ez a probléma gyökere. A sok só magas vérnyomáshoz vezet, ami pedig stroke-hoz vezet – magyarázta Jacob George, a Dundee-i Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A British Heart Foundation emlékeztetett arra, hogy a kutatás azokra vonatkozott, akik naponta szedték ezeket a gyógyszereket, alkalmi fogyasztásuk nem veszélyezteti az egészséget.

A pezsgőtabletták pezsegnek és oldódnak a bikarbonátból, amelyet a jobb felszívódás érdekében gyakran nátriummal kevernek.

A tanulmány 24 különböző vényköteles pezsgőtablettát vizsgált, köztük népszerű fájdalomcsillapítókat: paracetamolt és aszpirint, valamint étrend-kiegészítőket. A tabletták nátriumtartalma 3 és 18 millimol között mozgott. Ez utóbbi egy teáskanál ötödének felel meg.

A felnőttek számára ajánlott napi nátriumbevitel 104 millimol. Aki naponta legfeljebb nyolc vízben oldódó paracetamol tablettát szed, 148,8 millimol nátriumot fogyaszt, ami több, mint a megengedett napi bevitel.

Ha ehhez hozzáadjuk az étellel bevitt sót, akkor ez már veszélyesen magas mennyiség lehet – mutatott rá George. A kutatók arra is rámutattak, hogy a gyógyszerek nátriumtartalmát az élelmiszerekhez hasonlóan egyértelműen fel kellene tüntetni a csomagoláson.

Hozzátették, hogy a nátriumtartalmú gyógyszereket óvatosan kell felírni, és az ilyen készítményeket szedő betegeknek rendszeresen mérniük kell a vérnyomásukat.