A fokhagymát sok étel ízesítésére használják, de önmagában is nagyon finom, főleg, hogy nagyszüleink naponta fogyasztották. Amellett, hogy finom, egészséges is, de kevesen tudják, hogy nem mindenki fogyaszthatja.
Ha rosszkor és rossz állapotban fogyasztjuk, még súlyosabb következményei is lehetnek.
1) Műtét előtt
Ha biztosan tudja, hogy hamarosan műtétre kerül sor, akkor két héttel előtte ne fogyasszon fokhagymát. Véralvadásgátló tulajdonságai miatt ugyanis késleltetheti a vérzés elállását.
2) Vérnyomásproblémák
Köztudott, hogy a fokhagyma csökkentheti a vérnyomást, ezért azoknak, akiknek már alacsony a vérnyomásuk, nem szabad fogyasztaniuk.
3) Májbetegség
Kevés májbetegségben szenvedő ember ismeri azt az alapszabályt, hogy fokhagymát nem szabad fogyasztani. A fokhagyma ugyanis a gyomorra és a belekre hat, és rontja a májgyulladás tüneteit, például a hányingert.
4) Szembetegség
Bár tudományosan nem támasztják alá, a kínai orvoslás szerint a fokhagyma rendszeres, sőt túlzott fogyasztása káros hatással lehet a szemre.
5) Hasmenés
Ha fertőzés miatt hasmenésben szenved, kerülje a fokhagyma fogyasztását, mert intenzív íze miatt a vér felgyülemlik a belekben.
6) Terhes nők és szoptatós anyák
Terhesség és szoptatás alatt nem szabad túlzásba vinni a fokhagymafogyasztást. Persze, ha kedvet érez hozzá, fogyassza, de ne tegye napi rendszerességűvé, és semmiképpen se vigye túlzásba.