Háztartás, Tippek

Cukorral vagy cukor nélkül: mikor és hogyan kell édesíteni a teát?

A teakedvelők és a teaszakértők régóta vitatkoznak arról, hogy szabad-e cukrot vagy más édesítőszert adni a teához, vagy jobb-e édesítés nélkül élvezni az italt. Ebben a kérdésben nincs egységes vélemény, mivel a körülmények eltérőek. Éppen ezért nem árt tudni, mikor kell édesíteni a teát, és mikor nem. Rögtön szeretnénk hangsúlyozni, hogy édes teát nem ihatnak azok, akik diétáznak, és korlátozzák az édességfogyasztást.

Ha cukrot adunk a teához, az csaknem tízszeresére növeli annak kalóriaértékét, de ezeknek a kalóriáknak nincs tápértéke. Ráadásul az édesség károsítja a fogakat, és felborítja a savak és lúgok egyensúlyát a szájban. Azoknak, akik kontrollálni szeretnék a testsúlyukat és a fogaik egészségét, fel kellene hagyniuk azzal a szokással, hogy cukrot adnak a teájukhoz.

A második tényező, hogy a cukor a felismerhetetlenségig megváltoztathatja bizonyos teák eredeti ízét, vizes, édes anyaggá változtatva azokat.

A teakóstolók szerint a kínai Lonjing, az indiai Darjeeling és a japán Gyokuro teákat mindenféle édesítőszer nélkül kell inni, hogy teljes ízárnyalatuk érvényesüljön.

Végül, ha este édes teát kortyolgatunk, ne feledjük, hogy az ugyan finom, de nem tesz olyan jót a szervezetnek, mint a cukormentes tea.

Tanulmányok kimutatták, hogy a cukor megzavarja a teában lévő egyes antioxidánsok felszívódását, és csökkenti azok egészségügyi előnyeit.

Tényleg teljesen le kell mondani a cukorról a teában? Nem, néha mégis szükséges! Az olcsó és rossz minőségű teát például sokkal ízletesebbé lehet tenni egy-két teáskanál „édes méreg” hozzáadásával, így a kellemetlen keserűséget vagy áporodott ízt édes ízzel lehet elfedni.

Az édes adalékok olyan teákhoz is jól illenek, mint a Shu Puerh. Eredeti földes íze talán nem mindenkinek tetszik, de egy kis cukor vagy sűrített tej hozzáadása egy csésze Shu Puerh-hez segít kihozni ennek a különleges teának az ízét.

Azt már említettük, hogy a cukor zavarja a teában lévő antioxidánsok felszívódását. Van azonban egy másik nézet is: a cukor hozzáadása a zöld teához, a citromsavval együtt javítja a katechinek felszívódását, amelyek a polifenolok csoportjába tartozó hasznos vegyületek, és szintén nagyon hasznos antioxidánsok. Ezért a zöld teát lehet édesíteni, de csak mértékkel.

Cukor

Végül, egy csésze édes teát akkor ihatunk, amikor az ebéd vagy a vacsora még messze van, és azonnal enni szeretnénk. Az ital édes íze csillapítja az éhséget, és segít megvárni a főételt. Az édesség fogaira gyakorolt hatását pedig könnyen csökkentheti – csak öblítse ki a száját tiszta vízzel a tea után.

Ha cukor helyett inkább egészségesebb adalékanyagokkal szeretné a teát inni, a méz, a stevia, a juharszirup, a fent említett sűrített tej, vagy egyszerűen az édes gyümölcs segíthet. Ez utóbbiakat fogyaszthatjuk a tea mellé snackként, vagy közvetlenül a csészébe adva. Így aztán az alma, a cseresznye vagy az őszibarack ízét adhatjuk hozzá a teához, ami sokkal érdekesebb ízt kölcsönöz neki.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.