Diéta, Egészség

Diófélék: a legjobb védelem a súlygyarapodás ellen

Történelmileg sokan úgy gondolták, hogy a zsírban és energiában gazdag diófélék nem jó választás a fogyni vágyók számára.

Néhány eredmény azonban mostanra rácáfol erre az előítéletre. Az Egyesült Államok Los Angeles-i régiójában található Loma Linda Egyetem kutatói által a diófélékről készített érdekes tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak dióféléket – ami zsírban gazdag élelmiszer -, nagyobb valószínűséggel fogynak, és csökken az elhízás és a túlsúly kockázata.

A következtetések levonásához a tudósok 10 európai ország több mint 373 000, 25 és 70 év közötti emberének étrendjére és életmódjára vonatkozó adatait elemezték. Az 5 éves vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy a résztvevők átlagosan 2,1 kg-ot híztak a vizsgálat során. Mindazonáltal azok a résztvevők, akik dióféléket ettek, kevésbé híztak, mint azok, akik nem ettek, és 5%-kal kisebb valószínűséggel váltak túlsúlyossá vagy elhízottá. A tudóscsoport a European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition által gyűjtött adatok alapján elemezte a résztvevők étkezési szokásairól és testtömegindexéről (BMI) szóló információkat.

A kutatók már korábban is foglalkoztak a diófélékkel, és megállapították, hogy azok pozitívan kapcsolódnak számos egészségügyi előnyhöz, például az egészséges öregedéshez és az idősek memóriájának javulásához. A vizsgálatba bevonták a földimogyorót, valamint a mandulát, a mogyorót, a pisztáciát és bizonyos dióféléket.

A diófélék elősegítik a jóllakottságot és védik az egészséget

A tanulmány azzal zárul, hogy magas energiatartalmára, jó zsírtartalmára, vitaminjaira, ásványi anyagaira és fitoterápiás molekuláira hivatkozva azt ajánlja az embereknek, hogy gyakrabban fogyasszanak diót. Fogyasszunk diót az étkezéshez, tegyük a tányér közepére, hogy helyettesítsük vele az állati eredetű termékeket, mivel a dió erősen elősegíti a jóllakottságot.

Mi több, 2016-ban egy európai tudósokból álló csapat elemezte az akkoriban folyó vizsgálatokat, és kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább 20 g diót fogyasztottak, kisebb volt a szívbetegség, a rák és más betegségek, például a cukorbetegség kockázata.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.