Egészség

A hasnyálmirigyrák kockázatát csökkentő élelmiszerek

Az apigenin és a luteolin, két polifenol, amelyek nagy mennyiségben találhatók a zellerben és a petrezselyemben, megelőzhetik a hasnyálmirigyrák kialakulását.

A kutatások már évek óta nagy figyelmet fordítanak az egészségünkre jótékony hatású aktív molekulákra, amelyek a gyümölcsökben, zöldségekben, fűszerekben vagy a gyakori italokban, például a kávéban vagy a teában használt növényekben vannak jelen. Számos polifenol biológiai hatását bizonyították, többek között a zöld teában található EGCG, az áfonyában található delfinidin és a málnában található ellagsav rákellenes tulajdonságait. Egyes polifenolok erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ami hozzájárulhat e molekulák rákellenes hatásához.

Zeller és petrezselyem a hasnyálmirigyrák kialakulásának megakadályozására

Egy tanulmány szerint az apigenin és a luteolin különösen hatékony a hasnyálmirigyrák megelőzésében. Ez a két polifenol, amelyek különösen nagy mennyiségben fordulnak elő a zellerben és a petrezselyemben, gátolják a gyulladás által serkentett új erek képződését. Mivel ezek az erek elengedhetetlenül fontosak a daganatok kialakulásához, ezek a megfigyelések arra utalnak, hogy az apigeninben és luteolinban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása számos rákos megbetegedés kialakulását megelőzheti.

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy e molekulák hozzáadása az ebből a szervből származó rákos sejtekhez a növekedésük teljes leállását okozta, amit a sejtek apoptózis útján történő halálozási programjának beindítása kísért. Ezeket a hatásokat az apigenin és a luteolin alacsony koncentrációjánál figyelték meg, és valószínűleg e molekulák azon tulajdonságának köszönhető, hogy erősen gátolják a glikogén-szintáz-kináz-3 (GSK-3 ) fehérje aktivitását. Mivel ez az enzim központi szerepet játszik a rákos sejtek túlélésében, az apigenin és a luteolin általi gátlása megfosztja ezeket a sejteket egy olyan mechanizmustól, amely nélkülözhetetlen a fejlődésükhöz, és ezáltal a halálukhoz vezet.

A kutatók ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a két polifenol látványos változásokat okozott több gyulladásos fehérje, különösen az interleukin-17 (114-szeres növekedés) és a limfotoxin alfa (33-szoros növekedés) megjelenésében. A gyulladásos molekulák termelésére gyakorolt ilyen jelentős hatás tehát szintén szerepet játszhat az apigenin és a luteolin rákellenes hatásában.

15%-kal kisebb kockázat

Ezek a megfigyelések ismét rávilágítanak arra, hogy milyen mértékben befolyásolhatja számos növény pozitívan a rák kockázatát, még olyan félelmetes betegségekkel szemben is, mint a hasnyálmirigyrák. Az 540 000 ember étkezési szokásait megfigyelve kimutatták, hogy a sokféle gyümölcsből, zöldségből és teljes kiőrlésű gabonafélékből álló egészséges étrend elfogadása, mérsékelt cukor-, zsír- és alkoholfogyasztással kombinálva, 15%-kal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát. Valószínű tehát, hogy ez a védelem növelhető a petrezselyem és a zeller gyakori fogyasztásával.

Ráadásul az apigenin és a luteolin viszonylag lassan ürül ki a szervezetből, és ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztása, akár levesben, akár salátákban, segít elérni a vérben olyan magas szintet, amely blokkolja a rákos sejtek növekedésében szerepet játszó folyamatokat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.