Háztartás

Egy eladó elmondja, hogyan kell egyenletesen felmelegíteni az ételt a mikrohullámú sütőben. Tudja meg!

Valószínűleg mindenki tudja, aki használ mikrohullámú sütőt: amikor melegítésre beteszi az ételt, és bekapcsolja a sütőt, az étel csak részben melegszik fel. Az étel egyik része hideg, a másik része pedig forró. Ha meg szeretné oldani ezt a problémát, érdemes megnézni, hogyan működik az a mikrohullámú sütő, amit nap mint nap használunk. Elmondjuk, hogyan melegítheti egyenletesen az ételt.

A legtöbben azért használjuk a mikrohullámú sütőt, mert segítségével gyorsan felmelegíthetjük az ételt. Az ételek azonban nem mindig egyenletesen melegszenek fel. Szerencsére van egy egyszerű megoldás erre a problémára.

Miért melegszik egyenetlenül az étel a mikrohullámú sütőben?

Először is hasznos, ha megtudjuk, hogyan működik ez a kis készülék. A mikrohullámú sütő elektromágneses hullámokat használ. Ahol nagy az amplitúdó, ott az étel felmelegszik, ahol viszont „csomópontok” vannak, ott nem adódik át energia, és az étel hideg marad. Az élelmiszer víztartalma is fontos. A nedves étel melegszik fel a legjobban, mert a víz megkönnyíti az elektromágneses hullámok energiájának elnyelését. Érdekes módon az étel lassabban melegszik fel, ha száraz, és ha túl sok benne a víz.

Hogyan melegítsem egyenletesen az ételt a mikrohullámú sütőben?

Az elektromágneses hullámok szabad szemmel nem láthatók. Honnan tudja tehát, hogy hol van kevesebb melegedés? Talán már észrevette, hogy az étel hideg részei általában a tányér közepén, a meleg részek pedig a szélek felé hajlanak. Az egyenletes melegítés érdekében egy egyszerű trükk, ha az edényt közvetlenül a mikrohullámú sütő belsejében lévő forgó aljzat szélére helyezzük. Természetesen ez a trükk nem fog működni, ha egy nagyon nagy tányért teszünk a mikrohullámú sütőbe, és azt középre kell helyeznünk. Ha azonban egy kisebb tányért használ, amelyet közelebb lehet helyezni az egyik falhoz, akkor biztosan észreveszi a különbséget.

Hogyan lehet még egyenletesen melegíteni az ételt a mikrohullámú sütőben?

Ha a tányér mérete miatt (vagy egyéb okokból) nem tudja az edényt közelebb helyezni a mikrohullámú sütő széléhez, van két másik trükk, ami szintén nagyon jól működik:

Rendezzük el az ételt gyűrűbe úgy, hogy semmi ne legyen a közepén. A tányér széléhez közelebb eső ételeknek jól és egyenletesen kell melegedniük.

Ha az ételt hosszabb ideig kell melegíteni, ne állítsa be egyszerre a teljes melegítési időt (pl. 5 perc). Először egy percig melegítse az ételt, majd vegye ki a mikrohullámú sütőből, és keverje meg. Ismételje ezt a ciklust, amíg az étel el nem éri a megfelelő hőmérsékletet. Ez az egyszerű trükk ideális a levesek melegítéséhez, amelyeket a magas víztartalom miatt nehéz megfelelően felmelegíteni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.