Egészség

Jelek a testén, ha káliumhiány van a szervezetében

A kálium fontos az izmok, az idegek és a szív- és érrendszer számára. A szervezetedben lévő kálium nagy része (körülbelül 98 százaléka) a sejtjeidben található, ahol lehetővé teszi az idegek és az izmok kommunikációját, szállítja a tápanyagokat, segíti a veséidet és szabályozza a nátriumszintet. Természetes, hogy ha káliumhiány van a szervezetben, az nagyon rossz.

Káliumhiány

Szerencsére ez a tápanyag számos ízletes ételben (dinnye, avokádó, banán és fehérbab) megtalálható. De még ha be is viszi a napi ajánlott 4700 mg-ot, akkor is lehet káliumhiánya, vagy amit az orvosok „hipokalémiának” neveznek.

Azt kérdezi, hogyan lehetséges ez? Azért, mert minél több nátriumot fogyaszt, annál több káliumot választ ki a szervezet. A hiány sokkal gyakoribb azoknál, akik izzadással vagy kiválasztással veszítenek káliumot, például azoknál, akik visszaélnek a hashajtókkal és a vízhajtókkal, vagy gyomor-bélrendszeri rendellenességekben, cukorbetegségben vagy hasmenésben szenvednek.

A káliumhiány jeleit nehéz felismerni, mert ezek más betegségek gyakori tünetei is, de ez nem jelenti azt, hogy a hiány nem fontos. „A káliumhiány valójában halálos” – mondja Ginger Hultin, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. „Az egyértelmű hiányban szenvedő emberek hamar veszélyes szív- és érrendszeri betegségekkel nézhetnek szembe”.

Legyen különösen óvatos, ha ezeket a jeleket tapasztalja, és nem tudja megállapítani a kiváltó okot, keresse fel orvosát, hogy ellenőriztesse a káliumszintjét.

Annak jelei, hogy káliumhiány van a szervezetedben

Gyengeség és fáradtság

Ha jól aludt, de napközben mégis kimerültnek és letargikusnak érzi magát, érdemes átgondolnia, hogy elegendő káliumot fogyaszt-e.

A gyengeség és a fáradtság gyakran a káliumhiány első jelei. A kálium segít szabályozni az erős izomösszehúzódásokat és azt, hogy a szervezet hogyan használja fel a tápanyagokat, ezért az ásványi anyag nélkül gyengének érezheti magát.

Izomgörcsök és görcsök

Az izomgörcsök hirtelen izomösszehúzódások, amelyek alacsony káliumszint esetén jelentkezhetnek. Mivel a kálium segít az izomösszehúzódások kiváltásában és leállításában, az ásványi anyag elégtelen szintje kontrollálatlan és elhúzódó összehúzódásokat okozhat, amelyeket a köznyelvben görcsöknek neveznek.

Emésztési problémák

A kálium segíti a jelek továbbítását az agyból az emésztőrendszer izmaihoz. Emiatt a káliumhiány székrekedést, haspuffadást és hasi görcsöket okozhat.

Szabálytalan szívverés

A káliumhiány okozhatja a szapora szívverés kellemetlen érzését. A tünet aritmiát vagy szabálytalan szívverést is jelezhet, ami szintén ennek az ásványi anyagnak a hiányával jár, és súlyosabb szívbetegség jele lehet.

Izomfájdalmak és merevség

Ha a káliumszint nagyon alacsony, az erek összehúzódhatnak, és korlátozhatják a vér (és így az oxigén) áramlását az izmokba, ami a sejtek megrepedéséhez vezethet. Az eredmény egy rabdomiolízisnek nevezett állapot, az izmok gyors lebomlása, amelyet olyan tünetek kísérnek, mint az izommerevség és fájdalom.

Bizsergés és zsibbadás

A kálium segít az idegek egészségének megőrzésében, és nélküle a „tűszúrás” néven ismert bizsergés érzését tapasztalhatja. Ez az érzés gyakran a karokban, lábakban és lábfejekben érezhető.

Légzési problémák

A kálium segíti a tüdő kitágulását és összehúzódását, így az ásványi anyag hiánya légszomjhoz vezethet. Ami még rosszabb, súlyos hiány esetén a tüdő egyáltalán nem tud működni, ami halálos lehet.

Magas vérnyomás

Elegendő kálium nélkül, amely segít ellazítani a vérereket, azok beszűkülhetnek, és a vérnyomás hirtelen emelkedését okozhatják.

Ájulás és szédülés

A káliumszint súlyos csökkenése annyira lelassíthatja a szívverését, hogy úgy érzi, el fog ájulni.

A napi 4700 milligramm kálium bevitelének legjobb módja, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt. A Centers for Disease Control and Prevention szerint azonban 10 felnőttből csak 1 fogyasztja az ajánlott mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget. Bár a banán lehet a legismertebb, sok olyan étel van, amely magas káliumtartalommal rendelkezik, mint például a leveles zöldségek, a paradicsom, az uborka, a cukkini, a padlizsán, az avokádó, a sütőtök, a burgonya, a sárgarépa, a szultán, a sárgarépa, a bab, a tejtermékek, például a tej, a joghurt, a hús, a baromfi, a hal és a diófélék. Bizonyos esetekben, ha az étrend megváltoztatása nem elegendő, étrend-kiegészítőket lehet felírni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.