Egészség

Lehet, hogy nem is menopauza: 7 állapot hasonló tünetekkel!

7 betegség, amelynek tünetei hasonlóak a menopauzához

Az ókori Görögországban a férfiak úgy hitték, hogy a nő m*tyája a testében vándorol, és bárhol landol, ott okoz problémát. Ebből született egy diagnózis, amely egészen a 20. század elejéig népszerű volt: a női hisztéria. A hisztéria a görög „istera”-ból származik, és a nők számára különösen aggasztó orvosi diagnózisnak számított.

Bár azóta eltávolodtunk ettől a gondolkodásmódtól, az orvosok még mindig félrediagnosztizálják a nőket. Tüneteiket gyakran a hormonok változásához vagy a menopauzához kötik, ami miatt az orvosok néha olyan állapotokat hagynak figyelmen kívül, amelyek kezeletlenül hagyva életveszélyessé válnak.

A Leedsi Egyetem 2016-os tanulmánya szerint a nőknél 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak tévesen szívrohamot, mint a férfiaknál. A Diagnosis című orvosi folyóiratban közzétett 2014-es tanulmány szerint a nőknél 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják tévesen a stroke-ot.

Aggódik, hogy a „menopauza” tünetei esetleg valami másra utalnak? Lehet, hogy igaza van, és lehet, hogy nem is a menopauzán megy keresztül. Íme hét olyan betegség, amelynek néhány tünete megegyezik a menopauza tüneteivel.

Lyme-kór

Ez egy kullancsok által terjesztett betegség, amely veszélyessé válhat, ha nem diagnosztizálják. A betegség leggyakoribb jelei a bikaszem típusú kiütések és az influenzás tünetek, mint például a láz vagy a fáradtság. A Lyme-kór azonban súlyos fejfájást, kitágult pupillákat és szapora szívverést is okozhat – ezek mind a menopauzával összefüggő tünetek.

Szív- és érrendszeri betegség

Mint már tudjuk, a nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják tévesen a szívrohamot, mint a férfiaknál. A gyakori tünetek közé tartozik a fájdalom vagy kellemetlen érzés, a légszomj és a hányinger. A menopauzával egybeeső tünetek közé tartoznak a hőhullámok, amelyek szabálytalan szívverést jelezhetnek, és a fáradtság, amely egy részben elzáródott koszorúér jele lehet.

Ha úgy gondolja, hogy tüneteit szív- és érrendszeri betegség okozza, azonnal keresse fel orvosát.

Pajzsmirigyproblémák

A nőknél nyolcszor nagyobb valószínűséggel fordulnak elő pajzsmirigyproblémák, mint a férfiaknál. A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú mirigy, amely a nyakban található, és a szervezet anyagcseréjét szabályozó hormonokat termel.

Pajzsmirigy túlműködés akkor fordul elő, ha a szervezet túl sok hormont termel, pajzsmirigy alulműködés pedig akkor, ha nem termel eleget. A fáradtság és az éjszakai izzadás a pajzsmirigyzavarok gyakori tünetei, amelyek gyakran a menopauzával járnak együtt.

Autoimmun betegségek

Autoimmun betegség esetén a szervezet immunrendszere nem tud különbséget tenni a saját sejtjei és az idegen betolakodók között, ami miatt tévesen saját magát támadja meg.

Gyakori autoimmun betegségek közé tartozik az 1-es típusú cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladás és a lupusz. Ha állandó fájdalmat vagy súlyos fáradtságot tapasztal, de nem megy át a menopauzán, akkor autoimmun betegség lehet a hibás.

Tuberkulózis

Ez egy súlyos betegség, amely főként a tüdőt érinti, és a levegőbe kerülő apró cseppek révén terjed, amikor köhög vagy tüsszent vagy tüsszent.

A betegség gyakran ellenáll a gyógyszeres kezelésnek, és az ebben a betegségben szenvedő betegeknek több különböző típusú gyógyszert kell szedniük hónapokon keresztül, hogy a fertőzés megszűnjön. A betegségnek számos tünete van, többek között a több mint három hétig tartó köhögés, a hemoptízis és a kínzó fájdalom. A menopauzára utaló tünetek közé tartozik az éjszakai izzadás és a fáradtság. Ha azt gyanítja, hogy nem a menopauza miatt van, keresse fel orvosát.

Myoma

Bár orvosa a rendszertelen menstruációt a menopauzával hozhatja összefüggésbe, lehetséges, hogy más nőgyógyászati problémáról van szó.

A myoma egy jóindulatú daganat a méhben, amely kellemetlenségeket okozhat, és olyan szövődményekhez vezethet, mint a vérszegénység vagy a vörösvérsejtszám csökkenése a szabálytalan menstruációs ciklusok miatt. A vérszegénység fáradékonyságot is okozhat, ami még mindig összetéveszthető a menopauza tünetével.

Méhrák

A téves diagnózis legrosszabb esetben a rákot összetéveszthetik a menopauzával. Mindkét állapot olyan tüneteket okoz, mint a rendellenes hüvelyi vérzés, a közösülés közbeni fájdalom és a kismedencei fájdalom.

Műtétre lehet szükség az eltávolításához, valamint kemoterápiára vagy sugárkezelésre. Ha arra gyanakszik, hogy a tünetei mögött rák állhat, azonnal keresse fel orvosát, mert lehet, hogy valóban nem a menopauza áll a háttérben.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.