Egészség

A reumás ízületi gyulladás 8 korai jele, amiről tudnia kell

Reumatoid artritisz, jelek és tünetek

A reumatoid artritisz(a továbbiakban RA) egy krónikus gyulladásos betegség, amelyet ízületi fájdalom jellemez. A nyálkahártyájukat érinti, fájdalmas duzzanatot okoz, amely végül csontritkuláshoz és ízületi deformitáshoz vezethet. Bizonyos esetekben az RA más testrendszereket is érinthet, beleértve a bőrt, a szemet, a tüdőt, a szívet és az ereket.

Az autoimmun betegség, amilyen az RA is, akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer tévesen a szervezet saját szöveteit támadja meg. Ez különbözik az osteoarthritis-től, amely hasonló tünetekkel jár, de a mindennapi elfoglaltságból fakadó fáradtság eredménye.

Háromszor több nő szenved ebben az állapotban, mint férfi. A tünetek minél korábbi felismerése fontos az állapot hatékony kezeléséhez.

Az időben megkezdett és rendszeres kezeléssel megelőzhető a súlyos ízületi károsodás, és megelőzhető a későbbi életkorban jelentkező, ezzel összefüggő fogyatékosság. Tekintse meg az alábbi listát, hogy jobban ellenőrizze magát és barátnőit a reumatoid artritiszre.

A reumatoid artritisz 8 korai figyelmeztető jele

Ízületi érzékenység

A reumás ízületi gyulladás fájdalmat okoz az érintett ízületekben, ahogy azt korábban már tárgyaltuk. Ennek oka, hogy az ízület gyulladt nyálkahártyája irritálja az ízületi tokban lévő idegeket, ami fájdalmat és duzzanatot okozhat.

A korai RA általában először a kisebb ízületeket érinti, különösen az ujjakban és a lábujjakban lévőket. A betegség előrehaladtával a tünetek átterjedhetnek a csuklóra, térdre, bokára, könyökre, csípőre és vállra. A legtöbb esetben a tünetek a test mindkét oldalán ugyanazokban az ízületekben jelentkeznek.

Merevség

Az RA-ban szenvedő emberek merevséget és kellemetlen érzést tapasztalhatnak az ízületeikben, ami általában reggel vagy mozgásszegény állapot után rosszabb. Az ízületi érzékenységhez hasonlóan a merevség általában a kisebb ízületekben jelentkezik először.

Vörösség és láz

A gyulladt ízületek felett vörösség jelentkezhet. Ennek oka, hogy a gyulladás miatt kitágulnak az ott lévő hajszálerek. Emellett az aktív gyulladás hőérzetet is okozhat az érintett területeken vagy azok környékén.

Fáradtság

Az állapotból eredő fáradtságot okozhatja a szervezet gyulladásra adott válasza, a rossz alvás, a vérszegénység és/vagy a gyógyszeres kezelés.

Láz

Ez a reumatoid artritisz egyik jele. Bár nem gyakori, egyes betegeknél előfordulhat láz, amikor a betegség kiterjedt gyulladást okoz. Általában a láz csak enyhén emelkedett, és gyorsan elmúlik, amint az RA-gyulladást kezelik.

Fogyás

Korai tünet a megmagyarázhatatlan fogyás, amely valószínűleg a gyulladás közvetett következménye. Emellett, ha a betegek lázasnak és fáradtnak érzik magukat, elveszíthetik étvágyukat, ami további fogyást okozhat.

Vérszegénység

A krónikus gyulladás hatására a csontvelő csökkentheti a vörösvértestek kibocsátását a véráramba. Ez a reakció csökkenti a vörösvérsejtek számát a szervezetben, ami az RA miatt vérszegénységet okozhat.

Csökkent mozgástartomány

Az ebben a betegségben szenvedőknek problémáik lehetnek a mozgásterjedelemmel, például nehezen hajlíthatják előre és hátra a csuklójukat. A betegség előrehaladtával az ízületek károsodása átterjedhet a szalagokra és inakra, ami megnehezíti, sőt néha lehetetlenné teszi a test különböző részeinek hajlítását és kiegyenesítését.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.