Háztartás, Tippek

Egy vagyonba kerülhet: Mit ne öntsön a mosogatóba!

Egy vízvezeték-szerelő figyelmeztetett egy rossz konyhai szokásra, amely a „legrosszabb lefolyóeldugító”, és a konyhai vízvezeték drága javításába kerülhet.

A háztulajdonosok időnként zsírt vagy olajat öntenek a konyhai mosogatóba, de egy népszerű vízvezeték-szerelő arra szólít fel, hogy ezt a szokást gondolják át. A zsír a „legrosszabb lefolyóeldugító” a babatörlővel együtt.

A zsír leöntése a mosogatóba a konyhai csövek cseréjének szükségességéhez vezethet, ami sokba kerülhet.

A konyhai lefolyóba kerülő zsíros olajok és zsiradékok kiszáradnak és megszilárdulnak, ami komoly dugulást okoz a csövekben. Ezáltal a mosogató és a konyhában található készülékek (mosogatógépek, mosógépek és bojlerek) károsodásának veszélyét kockáztatja. Ha az olaj megszilárdult, a dugulást nem lehet pumpával megszüntetni, és vízvezeték-szerelőt kell hívnia, aki drága felszereléssel távolítja el a dugulást.

Hol lehet megfelelően ártalmatlanítani a zsírt és az olajat

Amellett, hogy ne öntsünk zsírokat és zsíros olajokat a mosogatóba, a szakértők három tippet javasolnak a csatornarendszer védelmében:

1) Használjon szűrőt a konyhai mosogató lefolyónyílásához.

A legtöbb konyhai mosogatót szűrővel látják el, amely megakadályozza, hogy a nagy méretű étel- vagy zsírdarabok a csővezetékbe kerüljenek. Egy nagyobb szűrő felszerelésével azonban még inkább biztosíthatja, hogy a csövek dugulás mentesek maradjanak.

2) Kaparja a tányérokról és edényekről az ételmaradékot a szemetesbe.

Bár kényelmesnek tűnhet az apró ételmaradékok leöblítése a tányérokról és edényekről, idővel még a legkisebb darabok is dugulást okozhatnak. Ennek megelőzése érdekében inkább kaparja az ételmaradékot a szemetesbe, minthogy a mosogatóba öblítse.

3) Tisztítsa rendszeresen a mosogatót és a lefolyókat

Ha változásokat észlel a lefolyórendszeredben, érdemes szódabikarbóna és ecet keverékével megtisztítani a mosogatót. Ez a kombináció segít lebontani a meglévő zsírt, és megakadályozza a dugulások kialakulását. Ezután öntsön forró vizet a mosogatóra, hogy eltávolítsa a visszamaradt zsiradékot.