Háztartás, Tippek

Egyszerű módja a vízkő eltávolításának a zománcozott edényekről

A régi zománcozott edények kiváló minőségűek és hosszú élettartamúak. Van azonban egy probléma, amellyel minden háziasszony szembesül. Idővel a zománc sötétedik, és barna lerakódások jelennek meg, amelyeket nehéz eltávolítani. Igen, vásárolhat porokat, zseléket és egyéb tisztítószereket, de először is drágák, másodszor pedig nem mindegyikük birkózik meg az ilyen jellegű szennyeződésekkel. Ezért a háziasszonyok saját maguk találnak kiutat ebből a helyzetből. Mindegyiküknek van egy titka.

Egy gazdaságos és egyszerű tisztítószer receptje a zománcozott edényekhez

A zománcozott edények falán idővel barna lerakódások jelennek meg.

Itt egy lehetőség arra, hogy az edényeket visszaállítsa a korábbi megjelenésükre, gyors, egyszerű és mindenekelőtt olcsó.

Öntsön vizet a problémás edénybe

Vegyen egy problémás, belülről megbarnult edényt, öntsön bele vizet, öt centimétert hagyva a tetejéig, és tegye a tűzhelyre.

Adjon a forró vízhez fehérítőt

Mielőtt a víz felforrna, adja hozzá a fehérítőport. Két evőkanálnyira lesz szüksége. Ami a fehérítőt illeti, nem számít, hogy milyen. Egy olcsó ugyanolyan jól elvégzi a munkát, mint egy drágább. A port apránként kell hozzáadni, különben a hab a fazék tetejére tapad.

Az edényben lévő oldatot más edények tisztítására is használhatja

A fazékban lévő oldatot használhatja egy tálhoz vagy egy csészéhez, amelynek a fogantyúján nehezen távolítható el a maradék, sőt, akár egy olyan konyharuhához is, amelynek a foltját nem lehet kimosni.

A vizet 5-10 percig kell forralni

A vizet 5-10 percig kell forralni. Ezután kapcsolja le a tűzhelyet, és egy hosszú nyelű késsel távolítson el mindent a fazékról. Az edények tökéletesen tiszták lesznek. Csak folyó víz alatt kell majd leöblíteni őket. Öntse a vizet egy nagyobb tálba. Az edény, amelyben főztünk, most már sokkal szebb, de nem teljesen tiszta. Ezért tegye bele abba a tálba, ahová az oldatot öntöttük, és dörzsöljük át jól egy szivaccsal.

Ezt akkor kell elvégezni, amikor még forró az edény. Akkor nagyon gyorsan megtisztítható. Még csak meg sem kell erőltetnie magát. A művelet után csak öblítse le az edényt folyó víz alatt, és már használhatja is tovább. Az edény úgy fog kinézni, mintha most vették volna a boltban.