Diéta, Egészség

Ennek az anyagnak a hiánya a szervezetben a hasi zsír okozója lehet!

Sokan alábecsülik, hogy a fogyás szempontjából ugyanolyan fontos, hogy mit eszünk, mint az, hogy mennyit fogyasztunk. Még ha korlátozott kalóriabevitellel fogyni is fog, nagyobb eséllyel lesz sikeres a fogyás és a testsúly megtartása, ha bizonyos ételeket fogyaszt, másokat pedig nem.

Emellett, bár a korlátozott kalóriabevitel mellett csökkenhetnek a mérleg számai, nem biztos, hogy lapos hasat fog látni, ha az étrendje nem a megfelelő ételeket tartalmazza. Ha pedig még mindig hiány van a szervezetében ebből az anyagból, akkor elfelejtheti a szép pocakot.

Ennek az anyagnak a hiánya a szervezetben lehet a hasi zsír oka

Melyik a legjobb tápanyag, amit beiktathat az étrendjébe, hogy csökkentse a súlyát és a hasi zsírt? Általános következtetés, hogy a fehérje olyan kulcsfontosságú összetevője a fogyásnak, hogy a legtöbb ember sikeresebb, ha beiktatja a napi étrendjébe.

A fehérje számos, általunk megszokott ételből, illetve étrend-kiegészítőként – fehérjéből – is nyerhető. Por formájában kapható, amit shake formájában érdemes fogyasztani, így gyorsabban felszívódik a szervezetben.

A fehérjét nem a hétköznapi embereknek kell használniuk, inkább a sportolók és azok használják, akik gyorsabban akarnak izomtömeget építeni. Elég, ha több fehérjében gazdag ételt fogyasztunk.

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek

Ilyen élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek: különböző sajtok, tej, tejföl, túró és mások. Fehérje található még a húsban, csirkében, tojásban, halban, különböző diófélékben. A mogyorókrémet fogyaszthatja csemegeként, ez is elegendő mennyiségű fehérjét tartalmaz. De figyeljünk a csomagolásra, mennyi cukrot tartalmaz.

A magas fehérjetartalmú étrend előnyei

Miért érdemes fehérjét beiktatni? A három fő makrotápanyag (fehérjék, zsírok és szénhidrátok) közé tartozik, ezért nagyon fontos a szervezetünk számára. A fehérje elősegíti a jóllakottságot és az elégedettséget, és lassítja a vércukorszint emelkedését.

A fehérjefogyasztás növeli az étvágycsökkentő hormonok, a GLP-1, a peptid YY és a kolecisztokinin szintjét, miközben csökkenti az éhséghormon, a ghrelin szintjét. Más szóval a fehérje segít abban, hogy elégedettnek és jóllakottnak érezze magát, és ennek eredményeképpen kevesebb kalóriát fogyasszon.

A megfelelő ételekkel könnyű a fogyás

A magas fehérjetartalmú ételek, mint például a csirke vagy a diófélék, magas hőteljesítménnyel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a fehérje felgyorsítja az anyagcserét, és segít abban, hogy átlagosan 80-100 kalóriával többet égessen el a nap folyamán, mint más élelmiszerek.

Még alvás közben is természetes módon több kalóriát éget el, ha elegendő fehérjét fogyaszt.

Egy vizsgálatban a fehérjebevitel mérsékelt növelése (a kalóriák 15-ről 18%-ra) 50%-os fogyást eredményezett. Továbbá, mivel a fogyás gyakran az izomtömeg elvesztésével jár, a magas fehérjetartalmú étrend a magasabb anyagcsere-frekvencia fenntartásával megakadályozza az izomvesztést.

Fehérjében gazdag élelmiszerek

Mivel azonban a mértékletesség is fontos, a túl sok fehérje fogyasztása nem tesz jót. A szervezet ugyanis étkezésenként csak körülbelül 25-30 gramm fehérjét képes felszívni. Ezért a fehérjét a nap folyamán különböző étkezésekre elosztva hatékonyabban maximalizálhatjuk a fehérjebevitelt és a felszívódást.

A fehérjét sokféle ételből be lehet vinni, még az allergiák és ételérzékenységek korlátai mellett is. Mint említettük, a csirke nagyszerű, alacsony kalóriatartalmú formája a tápanyagbevitelnek. Ha azonban nem mindenevő, akkor olyan gyakori növényi alapú fehérjéket is beiktathat az étrendjébe, mint a diófélék, a lencse, a magvak, a csicseriborsó és a fekete bab.

Az, hogy a kalóriák 30 százalékát fehérje tegye ki, az optimális cél, amit bármilyen diétás tervben el kell érni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.