Egészség, Tippek

Eper – minden amit tudni kell róla

Eper – legyen tiszta öröm

Az eper a június és a magyar nyár íze. A magyar eper pedig a világ legjobbjai közé tartozik, és igazi ízcsemege. Most van itt az ideje, hogy kiélvezzük, hogy reggel, délben és este mindenféleképpen felhasználjuk, mert az eper szezonja rövid.

De…

nem mindegy, hogy milyen epret veszel, mert sajnos nem minden eper egyformán finom.

Olvass tovább, ha meg akarod ismerni az eperfajtákat.

Vegyük először a pozitívumokat:

Egészséges és boldog az epertől

Az eper gyakran háttérbe szorul a sötét bogyós gyümölcsök mellett, ha az egészségről van szó. Pedig valójában a gyümölcsök és bogyós gyümölcsök közül mind a C-vitamin (antioxidáns), mind a folsav leggazdagabb forrása. A folsav részt vesz a vérsejtek termelődésében, megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, és hozzájárul a „boldogsághormon”, a szerotonin termeléséhez.

Szóval, hogy az íze, a színe, a nyár eljövetele, a finom piros bogyókhoz kapcsolódó szép emlékek, a folsavtartalom vagy ezek kombinációja tesz boldoggá, nem tudom biztosan megmondani. De azt hiszem, egy kicsit mindenből. Mindenesetre azt kell mondanom, hogy mosolyt csal az arcomra, örömöt a számba és lelki jólétet, ha eper kerül az étlapra. És egyszerűen annyi csodálatos dolog van, amire az epret fel lehet használni!

Reggel, napközben és este

A szezon rövid, jellemzően júniusban kezdődik és öt-nyolc hétig tart, az időjárástól függően, ami, mint tudjuk, évről évre nagyon eltérő lehet. A hőmérséklet, a csapadék és a napsütés mind hatással van a szamócatermésre, ezért fontos, hogy akkor szálljunk be, amikor a magyar szamóca itt van. Nem tudjuk, hogy meddig tart az öröm és mekkora lesz a termés.

Nagyon élvezem a friss epret, és gyakran használom fel a szezonban. Lehetőleg minden egyes nap. A júniusi születésnapi tortákhoz természetesen sok epret használok, és ki ne szeretné a csokoládéba mártott epret?

Fontos részlet

Ne feledje, hogy a szobahőmérsékletű eper sokkal jobb ízű, mint a hideg eper. Ha a szemeket a hűtőben tárolod, ne feledd, hogy evés előtt néhány órával vedd ki őket. Továbbá, ha lehet, hagyd őket egy ideig a napon.

Az eper, akárcsak a többi bogyós gyümölcs, nem tartalmaz annyi szénhidrátot, mint más gyümölcsök. Ezért nem támasztják meg ugyanolyan mértékben a vércukorszintet, és elég nagy mennyiség kell ahhoz, hogy felboruljon a szénhidrátegyensúly.

Szedd magad

A saját szedés az egyik legélvezetesebb nyári tevékenység. Egy szép nyári napon egyszerűen hatalmas élmény a szabad ég alatt sétálni az eperföldeken, és finom, érett szemeket találni. Legyen naprakész a helyi eperföld honlapján vagy Facebook-oldalán. Vannak szabadföldi szamócák és üvegházban termesztett szamócák egyaránt.

Az eper – sajnos – nem csak móka és kacagás

Az eper a legtöbbet permetezett gyümölcsök és zöldségek listájának élén áll. Az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb nem bio eperben növényvédőszer-maradványok vannak.

A külföldi eperben jellemzően lényegesen több peszticid volt, mint a magyar szemekben.

Bio szamóca – nehéz lehet megtalálni

A növényvédő szerek nélküli termesztés a legjobb az egész ökoszisztéma számára. A növényvédőszer-maradványok nélküli élelmiszer pedig a legjobb a számunkra. Mint már említettük, a bio eperben – sem a magyar, sem a külföldi – nem találtak növényvédőszer maradványokat. Ha tehát biztos akarsz lenni abban, hogy nem peszticid- és rovarirtószer-maradékok koktélját szeretnéd fogyasztani, válassz bioepret.

Eddig minden rendben

A valóság azonban az, hogy nehéz lehet friss bio epret találni. Sajnos a biotermesztők nem tudnak lépést tartani a kereslettel.

És itt jön a dilemma fogyasztóként: ha nem kapok bioepret, akkor nélkülözzek?

Mit teszel?

Egy választás

A bio számomra kiemelt fontosságú, az élelmiszereim 90-98%-a bio. Ezért nagyjából a kínálat határozza meg, hogy egy szezonban mennyi epret teszek a kosaramba. A boltokban kérem a bioepret, így tudják, hogy van rá igény. De ha belátható körzetben nincs friss bioeper, akkor néha megveszem a hagyományosat.

Extra alaposan leöblítem hideg vízben. (Fontos, hogy az öblítésnél a zöld levelek rajta maradjanak, különben a szemek vizet szívnak magukba, és vizes lesz az ízük).

Mindig jó ötlet leöblíteni

A gyümölcsöket és zöldségeket mindig jó ötlet leöblíteni mind a növényvédőszer-maradványok, mind a baktériumok és vírusok miatt. Azonban ritkán fordul elő, hogy az összes növényvédőszer-maradványt leöblítjük. Az olyan termékeknél, mint a banán vagy az avokádó, a legtöbb peszticid a héjban van, de ez gyakran nem így van a zöldségek és a bogyós gyümölcsök esetében.

Az egészséges és fenntartható választás

Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy a kertedben terem az eper, akkor ezt ajánlom:

Elsődlegesen a magyar biotermesztésűeket.
Második prioritás a magyar, kistermelőktől, hobbitermelőktől, mezőgazdasági boltokból és út menti standoktól származó, növényvédő szerek nélkül termesztett, de biominősítéssel nem rendelkező eper.
A harmadik prioritás a külföldi biotermékek.

És ha ezek közül egyik sem áll rendelkezésre? És nem szeretnél nélkülözni? Akkor kérdezd meg magadtól másodszor is… És ha a válasz az, hogy „ma muszáj epret ennem”, akkor válaszd a magyar hagyományosat. Öblítsd le őket jól hideg vízben, és élvezd tiszta lelkiismerettel.

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Akkor örülnék, ha mesélnél a barátaidnak a blogomról, hogy még többen élvezhessék, amit megosztok 🙂 .