Egészség

Ez a 7 gyógynövény és fűszer segít a koleszterinszint csökkentésében

Bár a koleszterin a szervezet szükséges alkotóeleme, egy bizonyos típusból túl sok vezethet potenciális egészségügyi problémákhoz. Bizonyos növények, például a kurkuma és a rozmaring azonban segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.

A koleszterin a sejtek szükséges építőköve. A máj állítja elő ezt a viaszos anyagot, és a véren keresztül szétosztja az egész szervezetben. A genetika és az életmód befolyásolhatja a máj által termelt koleszterin mennyiségét. Ha túl sokat termel, az elzáródást okozhat, ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

Azonban nem minden koleszterin rossz.

Az egészségügyi szakértők két típusra osztják:

Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin: Az egyének gyakran „rossz” koleszterinként emlegetik. Az LDL hozzájárulhat az artériák eltömődéséhez, ha szintje magas.

Nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin: Az emberek ezt gyakran „jó” koleszterinként emlegetik. A HDL segít eltávolítani az LDL-koleszterint a vérből.

A gyógynövény-kiegészítők használata segíthet a koleszterinszint csökkentésében.

Ez a cikk áttekinti azokat a gyógynövényeket, amelyek bizonyítottan segítenek a koleszterinszint csökkentésében. Mielőtt azonban bármilyen táplálékkiegészítőt szedne, konzultáljon orvosával.

1- Görögszénamag és -levél

Tanulmányok szerint a görögszéna-kiegészítők segíthetnek a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Egy 2020-as metaanalízis szerint a kutatók megállapították, hogy a bizonyítékok alátámasztják a görögszéna-kiegészítők használatát a koleszterinszint csökkentésére a cukorbetegeknél.

2- Articsóka levélkivonat

Az emberek az articsókát tápláló étrend, például a mediterrán étrend részeként fogyaszthatják. Az évek során számos tanulmány vizsgálta, hogy az articsóka hogyan befolyásolja a koleszterinszintet. Egy 2018-as metaanalízis szerint az articsókalevél-kivonat használata összefüggésbe hozható az LDL-koleszterin és a trigliceridszintek csökkenésével. A kutatók szerint az articsókalevél-kivonat-kiegészítők használata lipidcsökkentő kezeléssel kombinálva működhet, különösen a hiperlipidémiában szenvedőknél. Ez az az eset áll fenn, amikor az ember szervezetében többlet zsírok, például koleszterin és trigliceridek vannak.

3- Cickafark

A cickafark egy föld feletti virágzó gyógynövény, amelyet az emberek már évek óta használnak a hagyományos gyógyászatban. Bizonyítékok arra utalnak, hogy koleszterinszint-csökkentő hatása lehet.

4- Bazsalikom

A bazsalikom egy enyhén fűszeres és keserű gyógynövény, amelyet az ember nyersen vagy főzelék részeként fogyaszthat. Megállapították, hogy nagyobb adagja alacsonyabb teljes és LDL-koleszterinszintet eredményez. Egy személynek legalább napi 1 grammot (g) kell fogyasztania ahhoz, hogy ezt elérje.

5- Gyömbér

A gyömbér egy népszerű gyógynövény, amelyet az emberek számos ázsiai ihletésű ételben használnak. Enyhe, enyhén savanykás ízt kölcsönöz az ételeknek. Egyesek a gyömbért kiegészítőként is használják, hogy segítsen különböző egészségügyi problémákon. A gyömbér alacsony dózisú, napi 2 grammnál kisebb adagja jó hatással volt a triglicerid- és LDL-koleszterinszint csökkentésére.

6- Kurkuma

A kurkuma az indiai és a közel-keleti konyha gyakori fűszere. Az emberek jellegzetes sárga színéről és földes ízprofiljáról ismerik. Egyesek a hagyományos gyógyászatban is használják számos lehetséges egészségügyi előnye miatt. A kutatók megállapították, hogy a kurkuma és a kurkumin a szérum lipidszintjének javításával megvédheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett betegeket.

7- Rozmaring

A rozmaringnak is lehetnek pozitív hatásai az ember koleszterinszintjére. Egy régebbi, 2014-es tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta 5 g rozmaringport fogyasztottak, csökkent az összkoleszterinszintjük. Azt sugallták, hogy a gyógynövény segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek és más krónikus betegségek kockázatát.

Perspektívák

A magas koleszterinszint növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A koleszterin felhalmozódhat az artériákban, és elzárhatja a vér áramlását a szívbe, ami szívrohamhoz, vagy az agyba, ami agyvérzéshez vezethet. Kövesse orvosának a kezeléssel kapcsolatos ajánlásait. Ne hagyja abba a koleszterinszint-gyógyszer szedését anélkül, hogy előzetesen ne beszélne kezelőorvosával.

A koleszterinszint leküzdése érdekében az emberek hasznosnak találhatják, ha változtatnak életmódjukon, például rendszeres testmozgással vagy fizikai aktivitással. Az is hasznos lehet, ha megváltoztatják az étrendjüket, például a mediterrán diéta bevezetésével. A koleszterinszint és más szív- és érrendszeri kockázati tényezők kezelésére tett lépésekkel az ember normális, egészséges életet élhet.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.