Egészség

Ez a fűszernövény segít csökkenteni a vércukorszintet és enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat

Ez a gyógynövény különösen sokoldalú, és sokféle élelmiszerrel kombinálható. Frissen vagy szárítva is használható. Friss tárkony általában csak tavasszal és nyáron, hűvösebb időben kapható.

De nem olyan könnyű beszerezni, mint más fűszernövényeket, például a koriandert, ezért csak a nagy élelmiszerláncokban vagy piacokon lehet megtalálni.

Enyhe ízű, és jól párosítható olyan ételekkel, mint a zöldségek, mártások, spárga és levesek. Sokoldalú fűszernövény, amely a konyhaművészetben sokféleképpen felhasználható.

Tehát a tárkony és tulajdonságai

Először is, nagyon egészséges tápanyagokat tartalmaz.

Másodszor, a tárkony alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

Mindössze egy evőkanál (2 gramm) szárított tárkony biztosítja:

  • Kalória: 5
  • Szénhidrátok: 1 gramm
  • Mangán: 7%
  • Vas: 3%
  • Kálium: 2%

Fontos megjegyezni, hogy a mangán tartalma különösen fontos tápanyag. Az agy egészségét, a növekedést, az anyagcserét és a stressz csökkentését is segíti a szervezetben.
Eközben a növényben található vas kulcsfontosságú a sejtműködés és a vértermelés szempontjából. A vashiány vérszegénységet, fáradtságot és gyengeséget okozhat. Eközben a kálium olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szív, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez. Emellett tanulmányok kimutatták, hogy csökkentheti a vérnyomást. Bár ezeknek a tápanyagoknak a mennyisége a tárkonyban nem jelentős, az egészségre gyakorolt általános hatása pozitív.

1) A tárkony segít csökkenteni a vércukorszintet

Az inzulin egy olyan hormon, amely segít eljuttatni a glükózt a sejtekhez, hogy azok felhasználhassák azt energiatermelésre.
Az olyan tényezők, mint például a táplálkozás és a gyulladás inzulinrezisztenciához vezethetnek, ami magasabb glükózszinthez vezet. Az ösztragonról megállapították, hogy javítja az inzulinérzékenységet és azt, hogy a szervezet hogyan használja fel a glükózt. A tárkonykivonat 20%-kal csökkenti a vércukorszintet.

2) Javítja és szabályozza az alvást

Az alváshiány rossz egészségügyi következményekkel jár. Nem csak, hogy növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek.
A munkarend változásai, a nagyfokú stressz vagy a rossz életmód mind hozzájárulhatnak a rossz minőségű alváshoz. Az álmatlanságban szenvedők gyakran használnak altatókat vagy altatószereket, ezek azonban olyan szövődményekhez vezethetnek, mint a depresszió. Az ösztragon az Artemisia növénycsoportból származik, amely nyugtató hatású lehet és javíthatja az alvás minőségét.

3) Növelheti az étvágyat

Az étvágytalanság számos okból előfordulhat. Ilyen például az életkor, a depresszió vagy a kemoterápia. Ha nem kezelik, alultápláltsághoz és csökkent életminőséghez vezethet.
A ghrelin és a leptin hormonok egyensúlyhiánya szintén okozhat étvágycsökkenést. Ezek a hormonok fontosak az energiaegyensúly szempontjából. A leptin és a ghrelin két olyan hormon, amely az étvágyat szabályozza. Kutatások kimutatták, hogy a tárkonykivonatok javíthatják az étvágyat azáltal, hogy csökkentik a leptinszintet a szervezetben.

4) Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat

A népi gyógyászatban a fájdalom kezelésére már régóta használják a tárkonyt. Az ösztragont tartalmazó étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek az olyan állapotokhoz kapcsolódó fájdalom csökkentésében, mint az ízületi gyulladás. Más tanulmányok is megállapították, hogy a tárkony hasznos a fájdalom kezelésében. Egyes szakértők még a fájdalomcsillapítás alternatívájaként is javasolták.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.