Egészség

10 dolog az otthonodban, ami rákot okozhat – vigyázz velük!

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a veszélyek olyan helyeken is leselkedhetnek rád, amelyekről nem is gondoltad volna: érdemes alaposabban átnézni a lakóhelyedet, és meghallgatni, mit mondanak az orvosok.

Manapság egy rákdiagnózis már nem úgy hangzik, mint egy ítélet: az orvostudomány továbblépett. Az orvosok és a tudósok sokkal többet tudnak a rákról, a kockázati tényezőkről és a megelőzés módjairól, így a pozitív arányok évről évre csak nőnek.

Azt már mindenki tudja, hogy az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás és az alkohol növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Vannak azonban sokkal kevésbé nyilvánvaló dolgok is, amelyek kiválthatják a betegséget. Például azok a dolgok, amelyeket minden háziasszony a házban tart.

Mosogatószerek

Még mindig nincs mosogatógép a konyhában – és minden nap el kell mosogatnunk az edényeket, tálakat és csészéket. Ebben segítenek a folyékony mosogatószerek. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezekből az oldatokból a kezünkön keresztül, kerül a szervezetünkbe.

Az orvos azt tanácsolja, hogy a konyhai eszközöket több mint 7-8 alkalommal mossuk vízben. Ellenkező esetben a felhalmozódott háztartási vegyi anyagok rákos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. Választhatunk természetes összetételű termékeket is, vagy használhatunk rendszeresen kesztyűt.

Szempillaspirál

Minden nap, iskolába vagy munkába menet a lányok szempillaspirált tesznek fel. A rendszeres szempillaspirál azonban rákkeltő lehet.

A hosszú élettartamú szempillaspirál tartalmazhat nehézfémsókat, higanyt, sőt olyan összetevőket is, amelyek formaldehidet bocsátanak ki (ezek a lakkokban, festékekben és forgácslapokban is megtalálhatók). Érdemes vásárlás előtt alaposan áttanulmányozni a címkét – figyelmeztet az onkológus.

Dezodorok

Ebben a rohanó élettempóban az izzadásgátlót nehéz nélkülözni. Bár az izzadásgátlók semlegesítik a kellemetlen szagokat, ezt egy alumínium (alumínium-klorid) nevű összetevővel teszik, amely nem teljesen biztonságos összetevő. Permetezés vagy más módon történő használat esetén a hónalj bőrén keresztül felszívódik, és az emberi nyirokrendszerbe, majd az emlőmirigybe kerül. Fennáll a mellrák kialakulásának kockázata.

Fehérítő fogkrém

Az ilyen „varázslatos” fogkrémek titániumot, pontosabban annak sóit tartalmazhatják. A címkén az E171-es jelölést fogja viselni. Persze, ez az anyag segít „kifehéríteni” a mosolyát, de csökkenti a veseműködést, csökkenti a hasznos baktériumok számát a bélben, vagy akár aláássa az immunitást.

Mosóporok

Nem csak a terhesség alatt érdemes természetesebb mosószereket választani, hanem egész életünk során. Sajnos egy szakértő szerint a közönséges bolti mosóporok tartalmazhatnak mérgező hatású klórt és néhány más reaktív anyagot is. Vásárlás előtt alaposan tanulmányozza át az összetétel címkéjét!

Műanyag edények

A műanyag nem a legbiztonságosabb anyag, különösen az élelmiszerek tárolásakor. Jobb, ha semmilyen ételt nem tartunk vagy melegítünk ilyen típusú edényekben.

Ha gyakran eszik műanyag edényekből, annak halmozott hatása lesz. A megoldás egyszerű: cserélje le a műanyag edényeket üvegedényekre.

Helytelen függönyök

A fénylő függönyök valóban rákot okozhatnak! Aludjunk teljes sötétségben.

Az orvosa garantálja, hogy egészségesebben és jobban fog aludni így. Ráadásul elősegíti a melatonin termelését, amely gátolja a rákos sejtek terjedését. A hálószobádba tehát válasszon természetes anyagokból készült sötétítő függönyt.

Bútorok és építőanyagok

Természetesen a bútorok és építőanyagok kiválasztásakor a szépséget és az árat nézzük, de nem szabad megfeledkeznünk a minőségről sem:

„A szintetikus anyagok, a rossz minőségű ragasztók, veszélyes anyagokat bocsáthatnak ki. Érdemes tehát természetes anyagokból készült székeket és ágyakat választani, és ellenőrizni a gyártó honlapját is.

Mobiltelefonok

Fontos tudatosítani, hogy a telefonok sugárzásáról szóló sok beszéd nem vicc. Különösen a telefonálás és a beszélgetés pillanataiban.

Úgy értem, szokásunk, hogy elalszunk a telefon mellett, vagy állandóan a kezünkben tartjuk. A sugárzás káros hatásait már különböző kísérletekkel bizonyították. Amikor egerek a nap 24 órájában telefon mellett voltak, az negatívan befolyásolta a várható élettartamukat, és néhányan közülük rákosok lettek.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.