Egészség, Tippek

Hogyan lehet csökkenteni a szúnyogcsípésből származó duzzanatot?

A szúnyogcsípések, akárcsak más rovarok csípései, gyulladást okoznak piros dudorok formájában. Ez a forma az egyes emberek szervezetének az adott csípésre adott reakciójától függően változik.

Miért duzzad fel a szúnyogcsípés?

A gyulladt szúnyogcsípéseket a szervezet enyhe allergiás reakciója okozza a rovar nyálával való érintkezéssel együtt. A szervezetünk hisztamint szabadít fel a rovarcsípések, különösen a szúnyog által kiválasztott koagulánsok ellen.

A csípés utáni pillanatokban érzett viszketés a szervezet erre adott reakciója: a területen lévő erek megduzzadnak, az idegek irritálódnak, és ennek következtében érzi a viszketést. Vannak, akiknél enyhe reakciót vált ki a csípés, másoknál azonban súlyosabb reakciót vált ki a bőrpír, a fájdalom és a duzzanat.

Mennyi ideig tart egy szúnyogcsípés?

A szúnyog úgy tud táplálkozni, hogy nyálat fecskendez a bőrbe és csípést produkál az egyén testén. A csípés kezdeti pirossága néhány órán belül eltűnik, és átadja helyét egy kellemetlenebb dudornak. A csípésből származó dudor, az úgynevezett papula a csípést követő 2-6 órán belül megjelenik, és átlagosan 1-2 napig tart. Egyes esetekben a papula eltűnése hosszabb időt vesz igénybe, több napot vagy hetet is igénybe vehet. Ahhoz, hogy ez az idő ne hosszabbodjon meg, fontos, hogy ne vakarja meg a csípés által érintett területet, nyugtassa meg jéggel vagy mossa le szappannal és vízzel.

Mit tegyünk a szúnyogcsípés duzzanatának csökkentésére?

Néhány egyszerű kezeléssel és tippel csökkentheti a csípés okozta gyulladást, amit az alábbiakban mutatunk:

Szappan és víz: A szúnyogcsípés által érintett terület szappannal és vízzel történő lemosása segít enyhíteni a viszketést és csökkenteni a duzzanatot.

A duzzanat csökkentésére jégpakolás alkalmazása 10 percig tartó alkalmazás esetén hatékony. Ez idő után ellenőrizze a csípés állapotát, és ha további kellemetlenséget érez, tegyen ismét jégcsomagot a területre további 10 percre.

Forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez, és szedjen antihisztamint a viszketés és a duzzanat enyhítésére.

Ne vakarja a csípést, hogy megakadályozza a duzzanat növekedését.

Mi a teendő szúnyogcsípés esetén?

A szúnyogcsípésre különböző házi szerek léteznek, amelyeket könnyű elkészíteni és alkalmazni. Válassza az alábbi gyógymódok valamelyikét, amikor egy rovarcsípés okozta gyulladást kell kezelnie:

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna vízzel való keverése jó természetes gyógymód a csípés kezelésére. Egy kanál szódabikarbóna és egy kevés víz elegendő ahhoz, hogy pasztát készítsen, vigye fel a csípés területére, és várjon 10 percet, amíg kifejti hatását. Végül öblítse le.

Aloe vera

Az aloe vera számos természetes tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítenek a bőrkárosodások, például az égési sérülések vagy a rovarcsípések leküzdésében. Kiváló természetes fertőtlenítőszer is, amely segít csökkenteni a viszketést, a duzzanatot és a fájdalmat.

Fogkrém

Sok fogkrém tartalmaz mentolt az összetételében. Ez a menta növényekben található szerves vegyület, amely a szúnyogcsípés okozta gyulladásra kenve segít csökkenteni a duzzanatot és megnyugtatni a területet.

Méz

A mézet sok éve használják házi gyógyszerként különböző fájdalmakra, például torokfájásra, gyulladásra és köhögésre. Számos olyan tulajdonságot tartalmaz, amelyek természetes antibiotikummá teszik, így segít a viszketés kezelésében.

Antihisztamin krém

A vény nélkül kapható antihisztamin krém nem házi gyógymód, de segít a gyulladt szúnyogcsípés csillapításában is. A helyes alkalmazáshoz mindig kövesse a termék utasításait (a címkén).

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.