Egészség

Hogyan lehet megelőzni a cukorbetegséget természetes úton?

A legfrissebb statisztikák szerint a fejlett országok lakosságának körülbelül egyharmada cukorbeteg vagy prediabéteszes. Ez a vércukorszint emelkedését jelenti, amely súlyos, hosszú távú betegséghez, szélsőséges esetben akár halálhoz is vezethet.

Ezt életmódváltással, rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással kell megelőzni.

Milyen természetes élelmiszereket ismerünk, amelyek segíthetnek a cukorbetegség elleni küzdelemben?

1) Fogyasszon minél több brokkolit és keresztesvirágú zöldséget.

A brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek gazdagok szulforafánban, egy erős rákellenes anyagban. Emellett C-vitamint, krómot, rostot, béta-karotint és más jótékony vegyületeket is tartalmaznak, amelyek segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben. A bennük található antioxidánsok csökkenthetik az LDL-koleszterinszintet, amely szintén összefüggésbe hozható a cukorbetegség kialakulásával.

2) Napi egy teáskanál fahéj rendszeres fogyasztása szintén segíthet a cukorbetegség megelőzésében. A fahéj olyan speciális vegyületeket tartalmaz, amelyek az inzulinhoz hasonlóan hatva stabilizálhatják a vércukorszintet. A fahéj emellett lassítja a szénhidrátok felszívódását, megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést és a gyors inzulinfelszabadulást, ami szintén hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához.

3) Gondoskodjon arról, hogy elegendő magnézium legyen a szervezetében. A rendszeres magnéziumbevitel fontos tényező a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség megelőzésében.

4) A kvercetinben gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása. A kvercetin, amely a flavonoidok és antioxidánsok családjába tartozik, bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet az inzulinszint emelésével. A kvercetin emellett erős antioxidáns, amely semlegesíti a káros szabad gyököket, megakadályozva a krónikus gyulladások kialakulását. A gyulladáscsökkentésnek egyéb pozitív hatásai is vannak, például csökkenti a vérnyomást.

Kvercetint tartalmaznak: alma, citrusfélék, hagyma, zsálya, zöld tea, vörösbor, szőlő, cseresznye, sötét csokoládé, áfonya, olívaolaj. Szerencsére a kvercetin ma már étrend-kiegészítőként is kapható (pl. flavonoid komplex, áfonya kapszula).

Az inkretin tengely épségének biztosítása kulcsfontosságú. Az inkretinek hormonszerű anyagok, amelyek a vékonybélben termelődnek a táplálékra adott korai válaszként, és nagyon gyorsan, perceken belül lebomlanak.

Ezek a hormonok csökkentik a glükagon (az inzulinnal ellentétes hormon) szintjét, növelik a szövetek inzulinérzékenységét és a hasnyálmirigy inzulintermelését, lassítják a gyomorürítést és csökkentik az étvágyat. A modern étrend a vékonybélben az inkretintermelő sejtek korai elpusztulásához vezet, így soha nem érezzük magunkat igazán jóllakottnak, amikor eszünk, és sokkal többet eszünk, mint amennyire szükségünk van.

A fenti élelmiszerek az „inkretin tengely” épségét hivatottak elősegíteni, és ezért nagyon hatékonyak a cukorbetegség megelőzésében.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.