Egészség

Ez az útmutató segít megérteni, mi és miért fáj, mikor ártalmatlan, és mikor van itt az ideje, hogy orvoshoz forduljon

Időről időre mindannyian szenvedünk hasfájástól, és ez nem feltétlenül jelent mást, mint hogy túl sokat ettünk este. De… A gyakran fájdalmas tünetek a testünk jelzései, hogy valami nincs rendben.

Ez az útmutató segít megérteni, mi és miért fáj, mikor ártalmatlan, és mikor van itt az ideje, hogy orvoshoz forduljunk.

1) Fájdalom a bal oldalon, a csípőhöz közelebb

A bal oldalon és kissé a csípő felett jelentkező fájdalom vesegyulladás vagy vesekő kialakulásának jele lehet. Ha vizelés közben fájdalmat érez, a legjobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordul.

Az ezen a területen jelentkező fájdalom a gerincre kiterjedő problémákhoz is társulhat.

2) Fájdalom közvetlenül a köldök felett

A közvetlenül a köldök felett vagy a köldök körül jelentkező erős fájdalom beteg vakbélre utalhat. Továbbá, ha a fájdalom fokozódik, amikor jobbra dől, és láza van, akkor a sürgősségi osztályra kell mennie mentőautóval. Ha a többi tüneten felül hányás is jelentkezik, az a megduzzadt hasnyálmirigy jele – ebben az esetben nem nélkülözheti a szakorvos felkeresését.

3) Fájdalom a jobb oldalon, közelebb a csípőhöz

Ebben az esetben három lehetőséget kell mérlegelnünk: -A fájdalmat a vesék fertőzése -székrekedés -a vastagbél problémái okozzák.

4) Fájdalom a has alsó részén, a bal oldalon elhelyezkedve

Jellemzően ez a fajta fájdalom a belekkel kapcsolatos. Hasonló fájdalmat, változó intenzitással, a menstruáló nők is tapasztalhatnak.

5) Fájdalom a has alsó részén, elöl középen található

A köldök körüli fájdalom lehet húgyúti fertőzés vagy hasi duzzanat tünete.

Továbbá a nők esetében ez valamilyen komolyabb belső probléma jele lehet – a nőgyógyásznál történő kivizsgálás elengedhetetlen.

6) Fájdalom a jobb oldalon elhelyezkedő alhasi részen

Leggyakrabban ezt a fajta fájdalmat valami triviális dolog okozza – a túl sok testmozgás. Ha azonban a fájdalom tartósan fennáll, vagy egyre erősebb kellemetlenségként jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni, mivel a vakbéllel kapcsolatos problémák is okozhatják.

7) Fájdalom a has felső részén, a bal oldalon található

Az ilyen típusú hasi fájdalmat ki kell vizsgálni, mivel ki kell zárni a fekélyt vagy a hasnyálmirigy-gyulladást.

Ha a fájdalom nagyon erős, és a helyzete nagyon gyorsan romlik, akkor ez egy nagyon komoly fájdalom lehet, amely az epekővel kapcsolatos.

8) Fájdalom a has felső részén, közvetlenül a mellkas alatt

A panaszok leggyakoribb formája itt a refluxbetegség. Okozhatja gyomorfekély is.

9) Fájdalom a gyomor felső részén, a jobb oldalon

Ezt okozhatja a gyomorsav, de okozhatja fekély is.

Ne feledje, hogy ha a gyomorfájdalom több napon át tart, orvoshoz kell fordulni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.