Háztartás, Tippek

Fagyasztó: 7 tipp, hogy 40%-ot spóroljon a számlán

A fagyasztó az egyik legnagyobb energiaigényű készülék otthonában, az év során átlagosan 350 kWh-t fogyaszt. Ez körülbelül kétszerese a hűtőszekrény fogyasztásának, amely már önmagában is nagy áramfaló. Szerencsére néhány jó napi szokással könnyen csökkentheti energiaszámláit. Kövesse tehát ezeket az ajánlásokat, hogy évente legalább 40%-kal csökkentse a fogyasztását.

Ha ezeket a technikákat összekapcsolja az elektromos készülékeivel való nagymértékű takarékosságra vonatkozó egyéb tippjeinkkel, hónapok alatt valódi különbséget fog tapasztalni a költségvetésében.

1) Helyezze el a fagyasztót stratégiai szempontból, hogy korlátozza a fogyasztását

Természetesen néha korlátok közé szorít bennünket konyhánk mérete vagy kialakítása. Azonban amennyire csak lehetséges, kerülje, hogy fagyasztóját hőforrás közelébe helyezze, legyen az akár radiátor, főzőlap vagy sütő. Vigyázzon a napsugarakkal is, amelyek túlmelegíthetik a készüléket. Minél jobban védve van a hőtől, annál kevesebbet kell fogyasztania ahhoz, hogy megfelelő hőmérsékleten maradjon. Így kevesebb energiát fog fogyasztani.

2) Ne feledkezzen meg a leolvasztásról

A fagyasztó leolvasztása közvetlen hatással van az energiafogyasztásra. Ha pénzt szeretne megtakarítani, a leolvasztás elengedhetetlen. Ahelyett, hogy megőrizné a benne lévő frissességet, még egy nagyon vékony jégréteg (3 mm vastag) is kétszer annyi áramot fogyaszt a fagyasztóban, mint egy leolvasztott készülék. Ne feledje tehát, hogy legalább félévente meg kell tennie.

3) Válassza ki a megfelelő beállításokat a fagyasztó ésszerű használatához

A fagyasztott élelmiszerek optimális megőrzéséhez nem feltétlenül szükséges a leghidegebb beállítást választani. Fagyasztott élelmiszerei tökéletesen megőrizhetők -18°C-os hőmérsékleten is, ami bőven elegendő anélkül, hogy túl sok energiát fogyasztana. És ha már nem tud a kézikönyvre támaszkodni, hogy végignézze a beállításokat, ne felejtsen el belecsúsztatni egy hőmérőt.

4) Tisztítsa meg a fagyasztó hátsó részén lévő rácsot

Sosem gondolunk arra, hogy megnézzük, mi történik a hűtő-fagyasztó duónk mögött, pedig nem ártana. A rács ugyanis hajlamos nagyon gyorsan koszolódni. A fagyasztó az általa termelt hő elvezetésére használja. Ez az eltömődés növeli az áramfogyasztást, mivel a motor a felgyülemlett hő eltávolításán dolgozik. Ne feledje tehát időről időre eltávolítani a port, hogy kevesebb áramot használjon. Ne felejtse el ellenőrizni a tömítések állapotát sem, amelyek idővel kevésbé vízzáróvá válhatnak. Ezáltal friss levegőt veszít, és a készüléknek még keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a hőmérsékletet.

5) A fagyasztó használata a fogyasztás csökkentésére

Annak érdekében, hogy a belső hőmérséklet ne emelkedjen túl gyorsan, ne felejtse el gyorsan becsukni a fagyasztó ajtaját. Ez megakadályozza, hogy sok energiát fogyasszon a megfelelő hőmérséklet visszaállításához. A jó szervezés itt kulcsfontosságú, így nem kell túl sok időt töltenie azzal, hogy megkeresse, amire szüksége van. Ennek érdekében kerülje a fiókok és polcok túlterhelését. Az optimális teljesítmény érdekében a háromnegyedig teli az ideális. Ez megkönnyíti a hőmérséklet stabilizálását, miközben a belső teret is jól áttekintheti.

A fagyasztott élelmiszereket a csomagolásuk nélkül is lefagyaszthatja, hogy helyet takarítson meg és biztosítsa az optimális fagyasztást. A csomagolást megfelelő dobozokkal vagy fagyasztózacskókkal helyettesítse. Ha pedig a fagyasztószekrénye nincs nagyon tele, tegyen bele kétharmadáig teli vizes palackokat (a felrobbanás megelőzése érdekében). Így elegendő mennyiségű víz áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy a fagyasztó zavartalanul működjön, és a lehető legkevesebbet fogyassza.

6) Húzza ki a fagyasztóját a nyaralás alatt

Mielőtt nyaralni indul, ürítse ki a fagyasztót minden élelmiszertől, és húzza ki a konnektorból. Ezután hagyja nyitva, hogy megakadályozza a penész kialakulását a belsejében. Ezzel rengeteg pénzt spórolhat meg, amíg távol van.

7) Ha a fagyasztója áramfogyasztása magas, cserélje ki minél hamarabb

Amikor a készüléke elöregszik és feladja a szolgálatot, cserélje le egy olyanra, amely kevesebb energiát fogyaszt. A+++ osztályú készülékek könnyen kaphatók a piacon.