Egészség

Fekély – a gyomor nyálkahártyájának hibája – Receptek, népi gyógymódok

A fekély a nyálkahártya nagy és főleg mély hibája. Vannak fekélyek a gyomorban és a nyombélben, ez csak két változat.
Miért alakul ki tehát egy nyálkahártya defektus, az a fajta, ami úgy néz ki, mint egy seb vagy egy vágás az ujjadon. Ennek különböző okai vannak, lehet egy ok, de lehet egyszerre több ok is.

A gyomorfekély kezelése

A gyomorfekély fő oka a Helicobacter-fertőzés. Ez a baktérium bejut a gyomorba és a sejtek között él. Az immunrendszer nem tudja eltávolítani, és hosszú távú, krónikus károkat okoz a gyomorban. A gyomor sejtjei elpusztulnak, a nyálkahártya szétmállik, és végül üreg keletkezik.

Nem szerencsés, ha valaki hosszú ideig szed nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőket, és ebbe a gyógyszercsoportba tartozik minden fájdalomcsillapító, lázcsillapító. Ezek rontják a nyálkahártya védelmét, és ennek következtében fekélyek alakulnak ki. Az aszpirin, amelyet sok szívbeteg szed a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentése érdekében, ugyanezt a hatást fejti ki. Ezért, ha ezeket a gyógyszereket szedi, rendszeresen ellenőriznie kell a gyomor állapotát.

Nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos pszichológiai problémák, például a depresszió, gyomorfekélyt idéznek elő. Ha például valaki nagyon sokáig aggódik, depresszió alakul ki nála, minél tovább tart ez az állapot, annál valószínűbb, hogy gyomorfekélyt kap.

A fekély kialakulásának a helye attól függ, hogy a Helicobacter melyik szakaszon telepedett meg, a felső vagy az alsó gyomorban, magában a gyomorban vagy a nyombélben alakul ki a hiba. A fekélyt általában fájdalom kíséri, a fájdalom a felső hasban jelentkezik. A gyomor felső része, ez az, ami a bordák és a köldök között fekszik. Néha középen, az úgynevezett epigastriumban, néha a jobb és bal borda alatt jelentkezik fájdalom.

Az érzékelés változhat, például az érzékenység teljesen hiányozhat. Ez általában azoknál az embereknél fordul elő, akik hosszú ideig tűrik a tüneteket. Ekkor a gyomor jelez az agynak, közli, hogy fájdalom van, de az illető tolerálja, és az érzékenység csökkenni kezd. Ugyanez történik az alkoholistáknál is, amikor hosszú ideig károsítják a gyomrot, és gyakran, végül fekélyes defektus alakul ki, és nem éreznek fájdalmat. Ez nagyon veszélyes. Ahhoz, hogy megértsük, hogy érzékeny-e vagy sem, hogy van-e fekély vagy sem, segít a gyomortükrözés.

Receptek a fekélyekre: népi gyógymódok

Vegyük a fiatal fehérrépa leveleit és gyökereit, és húsdarálóval őröljük meg. Az így kapott keverékre öntsön pálinkát vagy vodkát, adjon hozzá mézet, keverje alaposan össze. Öntse szorosan zárt edénybe, és tegye sötét helyre 1 hónapra. Használjon 1 evőkanálnyit evés előtt naponta 2-3 alkalommal.

A káposztalé burgonyalével kombinálva jól működik gyomorfekély esetén. A gyógymód elkészítéséhez zúzzuk össze a káposztát, és préseljük ki a levét, ugyanolyan elven, mint a burgonyánál. Az elkészített leveket váltogatni kell. Az első napon 1/2 csésze káposzta, a második napon 1/2 csésze burgonya és így tovább felváltva.

A sertészsír kiváló gyógyír, és pozitív hatással van a gyomorra. Reggelente 1 evőkanál sertés zsír fogyasztása ajánlott. A betegség 2 hónapon belül visszahúzódik.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.