Egészség

„Ha alufóliát használsz sütéshez, azonnal hagyd abba!”

Szinte minden konyhában találsz egy tekercs alufóliát. A leleményes háziasszonyok tucatnyi felhasználási módot találtak a fóliának a háztartásban, a főzéstől és az ételek tárolásától kezdve az olló élezésén át egészen a betegségek gyógyításáig.

Azt mondják, ha fóliában főzöd az ételt, az nagyon szaftos, puha és zsenge lesz, miközben a termékek továbbra is megőrzik minden hasznos tulajdonságukat. Térjünk ki részletesebben az egészségügyi előnyökre.

Lehet-e fóliában főzni az ételt

A fólia egy vékony fémlemez, amely 92-99%-ban tiszta alumíniumot tartalmaz. A WHO szerint az alumínium nem minősül veszélyes anyagnak.

Nem rákkeltő, mint a higany, a kadmium vagy az ólom, de felhalmozódhat a szervezetben, és számos súlyos betegséget okozhat. Az alumínium biztonságosságáról évtizedek óta folyik a vita, de a legújabb kutatások szerint a tudósok riadót fújnak.

Kiderült, hogy már kis mennyiségű alumínium is átjuthat a vér-agy gáton, és felhalmozódhat az agyszövetben, a csontokban és a belső szervekben, számos betegséget okozva.

Ez a leggyakoribb oka a rák kialakulásának. A legtöbb rosszindulatú emlődaganatban szenvedő nőnél a mellhez közeli nyirokcsomókban lerakódások vannak ebből a fémből.

Kiderült, hogy az alumínium károsan befolyásolja az anyagcserét, az idegrendszer működését, valamint hatással van a sejtek szaporodására és növekedésére. Egyes tanulmányok az alumíniumot összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórra jellemző agykárosodással (a betegek hajában emelkedett alumíniumszintet figyeltek meg).

Valamikor régen nagy mennyiségben gyártottak alumíniumból főzőedényeket, mivel előállítási költségei ipari méretekben alacsonyak voltak. Miután a tudósok bebizonyították az alumínium emberi szervezetre gyakorolt negatív hatását, a világ számos országa felhagyott az ilyen edények gyártásával.

A főzőedények, köztük az alumínium főzőedények tesztelésével és tanúsításával foglalkozó szakemberek azt tanácsolják, hogy csak vízforraláshoz használják, mivel minden más anyag magas hőmérsékleten aktív reakciót vált ki az alumínium főzőedényekben.

Az alumínium főzőedények használatának problémája részben speciális kezeléssel oldható meg. A gyártók úgy kezelik az alumíniumot, hogy az ne lépjen kémiai reakcióba az élelmiszerekkel. Minden evőeszközt, a kanalaktól a serpenyőkig, oxidációgátló bevonattal kezelnek.

Az alufóliával való főzés teljesen más tészta. Az alufólia eldobható, és nem tudunk használat előtt inert réteget létrehozni rajta. A fóliában főzött ételek az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott biztonságos napi alumíniumbeviteli határérték hatszorosát is tartalmazhatják.

Különösen, ha a fólia forró étellel érintkezik, a sütéshez jobb választás a sütőpapír. Természetesen nem olyan kényelmes, de sokkal biztonságosabb.

Természetesen lehetetlen teljesen kivonni az alumíniumot az étrendünkből, de az alumíniumnak való kitettséget minimálisra csökkenthetjük. Ezt néhány szabály betartásával teheti meg.

Ne vásároljon és ne fogyasszon alumíniumtartályban vagy -csomagolásban lévő ipari termékeket (alumíniumtartályban lévő konzervek, nyers és főtt ételek, tejtermékek és egyéb, alumíniumfóliával csomagolt termékek).
Ne használjon alumíniumból készült főzőedényeket vagy más alumíniumból készült konyhai eszközöket.
És ami a legfontosabb, ne főzzön fóliában, és ne használjon alumíniumfóliát élelmiszerek tárolására.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.