Háztartás, Tippek

Hófehér lesz: hogyan kell tisztítani a sárga foltokat a párnákon mosás nélkül – top 3 módszer

Ha a párnákat nem tisztítjuk rendszeresen, büdös sárga foltok keletkezhetnek rajtuk, de van egy egyszerű módszer, amivel vegyszerek nélkül újra kifehéríthetjük őket.

A párnákat könnyű figyelmen kívül hagyni, amikor lepedőt vagy ágyneműhuzatot mosunk, pedig rendkívül fontos, hogy tisztítsuk őket, különben bűzleni vagy sárgulni kezdenek. Idővel túl sok baktérium, nyál és izzadság rakódhat a párnákra, ami elszínezi, és megnehezíti a további fehérítést.

Ez a felhalmozódás nyáron még valószínűbb, mivel az emberek többet izzadnak, ráadásul több pollen van a levegőben, ami még koszosabbá és baktériumokkal fertőzöttebbé teszi a párnákat.

Számos bevált módszer létezik arra, hogy csökkentsük vagy eltüntessük a sárga foltokat a párnákról és a párnahuzatokról, és ezek közül sok, mindennapos háztartási termékekkel is elvégezhető!

Így távolítsuk el a sárga foltokat a párnákról

Kézenfekvőnek tűnhet, hogy fehérítőszerrel próbáljuk fehéríteni a párnákat, de valójában ez az egyik legrosszabb mosószer, amit használhatunk, mivel erős kémiai reakciót okozhat, ami lebontja a szálakat és korrodálja az anyagot.

A fehérítő nem túl hatékony a szövetfoltok eltávolításában, de vannak biztonságosabb és természetesebb gyógymódok, amelyeket jobb használni – és valószínűleg már megtalálhatóak a konyhaszekrényben.

Citromlé

Talán furcsán hangzik, de a citromlé citromsavat tartalmaz, amely savas jellege miatt természetes fehérítőszer, amely segít feloldani és fellazítani a foltokat.

Mindössze annyit kell tennie, hogy citromléből és szódabikarbónából pasztát készít, és egy szivaccsal megtisztítja a párnát, hagyva, hogy az oldat beszívja az anyagot, mielőtt a rendes mosásba teszi.

Készítsünk pasztát citromléből és szódabikarbónából, majd óvatosan dörzsölje bele a sárga foltokba. 30 percig hagyja állni, majd alaposan öblítse le, és hagyja megszáradni a párnát.

A szódabikarbóna az egyik legjobb szagsemlegesítő szer, ráadásul enyhe csiszoló hatása is van, így könnyedén kiszedi a foltokat, ha átdörzsöljük vele az anyagot.

Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid rendkívül hatékonyan távolítja el az olyan szerves foltokat, mint az izzadság, a nyál vagy akár az ételfröccsenések, mivel oxidálószer, amely képes lebontani a foltokban lévő pigmentet.

Tisztítsa meg a szennyezett párnát hidrogén-peroxiddal, majd hagyja rajta 10-15 percig, majd egy szivaccsal törölje le a szennyezett területet, hogy felszívja az oldatot és fellazítsa a foltot.

Keverje össze a hidrogén-peroxidot és a vizet egyenlő arányban. Vigye fel az oldatot a szennyezett területekre, hagyja rajta néhány percig, majd öblítse le vízzel. Mindenképpen próbálja ki először egy kis, rejtett területen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem károsítja az anyagot.

Napfény

Az egyik legjobb módja annak, hogy nyáron kiszedjük a foltokat a fehér ágyneműből, ha a szabadban hagyjuk száradni, mivel a napfény UV-fénye természetes módon fertőtleníti és enyhíti a foltokat.

A napfény segíthet a párnák természetes kifehérítésében és felfrissítésében. A foltkezelés vagy mosás után a párnákat közvetlen napfényre akassza fel száradni. Az egyenletes száradás érdekében időről időre forgassa meg őket, és győződjön meg róla, hogy teljesen megszáradtak, mielőtt újra használná őket.

Amint leveszi a párnákat a szárítóról, ismét fehérnek, frissnek és tisztának kell lenniük, hogy kényelmes éjszakai alvást biztosítsanak.