Egészség, Tippek

HOGYAN ELŐZZÜK MEG A VÉRÖGÖK KIALAKULÁSÁT ÉS A STROKE-OT AKÁR EGY HÉTTEL AZELŐTT HOGY AZ BEKÖVETKEZNE

Trombus, más néven vérrög a véralvadási folyamat végterméke. Két összetevőből áll: az összegyűlt, összetapadt vérlemezkékből és vörösvérsejtekből, amelyek dugót képeznek és egy hálót formáló térhálós fibrin fehérjéből. A vérrögök képzése a test egészséges reakciója egy sérülésből fakadó vérzés megállítására, azonban veszélyesek is lehetnek, ha trombózist okoznak, azaz, amikor egy vérrög az egészséges erek véráramlását akadályozza és ezáltal stroke-ot (más néven agyvérzést) okoz, amely akár végzetes is lehet.

A stroke az Egyesült Államok egyik vezető halálozási oka. Évente több mint 130 000 ember hal meg stroke következtében, csak az USA-ban, és a szám jóval nagyobb a világ egészére nézve. A CDC adatai szerint az USA-ban átlagosan 40 másodpercenként kap valaki stroke-ot és 4 percenként pedig valaki meghal ugyanennek a következtében. Sok tényező jelentősen növeli az agyvérzés kockázatát, mint például, ha valaki elmúlt 65 éves, ha a dohányzik, ha túlzott mértékben használ bizonyos gyógyszereket és az alkoholfogyasztás miatt. A stroke-nak kétféle típusa van: a leggyakoribb az iszkémiás, ha az agyba áramló vér elzáródott, és a vérzéses, ha az agy valamelyik ere megreped és vérzés helyben alakul ki. Mindkét típus rendkívül veszélyes és gyakran halálos kimenetelű.

A vérrög típusai

A stroke-okhoz hasonlóan, vérrögből is kétféle létezik – artériás és vénás. Arteriális vérrögök az artériákban alakulnak ki, megakadályozva a vér és az oxigén eljutását fontos szervekhez. Ezek a vérrögök általában a lábfejben és a lábakban fordulnak elő, de előfordulhatnak az agyban is. Az artériás vérrögök fő tünetei az izmok fájdalmai és görcsök, hideg kezek vagy lábak, az adott terület gyengesége, a bőr színtelensége, elszürkülése, bizsergés vagy zsibbadás a lábakban vagy karokban, hideg ujjakban és lábujjakban. Az arteriális vérrögök kialakulásában kockázati tényezői a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség és az inaktív életmód.

Vénás vérrögképződés a vénákban alakul ki, fizikai trauma vagy műtét következtében. A vénás vérrögök három csoportra oszthatók: tüdőembólia, mélyvénás trombózis és felületes vénás trombózis. Mélyvénás trombózis lábakon, felületes vénás trombózis a felszíni vénákban lép fel, míg a tüdőembólia lényegében mélyvénás trombózis fajtája, amely elszakadt az eredeti ponttól és elérte a tüdőt. A vénás vérrögök gyakori tünetei a bőrpír, a fájdalmas és gyulladt bőr és a fájdalmas erek. Ezen túlmenően más, különböző tünetek is jelentkezhetnek, attól függően, hogy melyik terület érintett, például:

Tüdő

Túlzott izzadás, véres köhögés, légszomj és láz.

Karok vagy lábak

Gyengeség és duzzanat, gyulladás és fájdalom.

Agy

Látási problémák, a végtagok és az arc gyengesége, fejfájás, zavart beszéd, szédülés.

Hasi

Emésztési problémák, például hasmenés vagy székrekedés.

Szív

Vénás vérrögök a szívben mellkasi fájdalmat, kényelmetlen érzést okoznak a betegnek, emellett émelyeghet, izzadhat és légszomja lehet.

Annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy szervezetében bármilyen káros vérrögképződés fellépjen, fontos a dohányzás és ivás elkerülése, ne használjon gyakran gyógyszereket és egészséges, aktív életmódot éljen.

Ezen felül a következőkben bemutatunk hat vérhígító hatású természetes táplálékkiegészítőt, amelyek megakadályozzák és megelőzik a vérrög képződést:

Vitamin C

A C-vitamin egy antioxidáns, amely erősíti a szív- és érrendszeri egészségét és megelőzheti a vérrögöket.

E-vitamin

Egyen több avokádót, diót, brokkolit és leveles zöldségeket, hogy felhalmozza szervezetében az E-vitamint és ezzel megakadályozzák a vérrögképződést.

Omega-3 zsírsavak

Ezek nagyon fontos a vegyületek a szív számára és a vérrögök megelőzéséhez.

Gingko Biloba

Ez a fafajta táplálékkiegészítő formájában kapható, és csökkentheti a fibrin tartalmat a vérben, ami fontos vérrögképződés kialakulásához.

A kurkuma és a gyömbér

Mindkét összetevő csökkentheti a vérlemezkék összetapadásának képességét, ezáltal hatékonyan csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Természetes antibiotikumok

Az olívaolaj, a fokhagyma és a hagyma erőteljes antibiotikumok, amelyek megakadályozzák a trombózist és csökkentik a stroke kockázatát.

Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük