Háztartás, Tippek

Hogyan hosszabbíthatja meg mosógépe élettartamát?

Mosógép tisztítása? Talán erőltetett ötletnek tűnhet. De ez szükséges karbantartás. A baktériumok és a kellemetlen szagok az illesztésekben és a résekben alakulnak ki, ahol a víz megreked. Hogyan szabadulhat meg tőlük? Íme a tippjeink.

Hogyan kell tisztítani a mosógépet? Milyen termékeket használjon? Hogyan szabadulhat meg a penésztől? Olvassa el tanácsainkat.

A mosógép alkatrészeinek tisztítása

A mosószer-maradékok eltömíthetik a vízbeömlőt, vagy lefolyhatnak a dobba. Ennek megelőzése érdekében rendszeresen vegye ki a mosószertálcát, és öblítse ki meleg vízben.

Az ajtó belsejét mossa le nem súroló szivaccsal, és a réseket nedves ruhával törölje át.

A mosógép vízkőmentesítése

A citromsav ideális a vízkő eltávolítására. Ha a mosógépe eltömődött, öntsön 5-10 evőkanál citromsavat a dobba, a gép kapacitásától függően, és indítson el egy 90 °C-os mosóprogramot.

Rendszeresebb karbantartás esetén áztasson egy szivacsos törülközőt fehér ecetbe (kb. 5 liter), és futtassa a gépet 60 °C-on. A mosógép rendszeres vízkőmentesítésével meghosszabbíthatja annak élettartamát.

Megszünteti a kellemetlen szagokat és a penészt

Ha a mosógép tömítésén megtelepedik a penész, ruhái valószínűleg foltosak lesznek, és nehezen hozhatók helyre. A penész és a kellemetlen szagok leküzdésére fogjon egy fogkefét és egy kevés mosogatószert néhány csepp ammóniával. Óvatosan kefélje át az egész penészes felületet, majd öblítse le fehér ecettel.

Néhány csepp teafaolaj illóolaj a mosógépbe minden mosáskor szintén eltünteti a makacs szagokat.

És ne felejtse el rendszeresen cserélni a mosógép szűrőit.