Háztartás, Tippek

Hogyan kell helyesen tárolni a banánt otthon, hogy a zöldek érettek legyenek, a sárgák pedig ne feketedjenek meg?

A banán már régóta nem egzotikus tétel az asztalunkon. A szupermarketekben ez a gyümölcs egész évben kapható. A banán nem Afrikából származik (ahonnan maga a „banán” szó is ered), hanem többnyire Latin-Amerikából. A gyümölcs több ezer kilométert utazik, és a jobb tartósítás érdekében a szállítás előtt kezelik. Hogyan tárolja tehát otthon a banánt, hogy ugyanolyan jól nézzen ki, mint a boltban kapható?

A banán érettségi kategóriái

A banánnak három fő érettségi kategóriája van, amelyek nem attól függnek, hogy a gyümölcsöt mikor szedték le, hanem attól, hogy hogyan tárolták:

  • Zöld – zöld színű a héja, és a tárolás során fokozatosan érik.
  • Sárga (érett) – élénksárga színű, sima héjú, kellemes illatú, teljesen fogyasztható.
  • A túlérett banánok még ehetőek, különböző méretű sötét foltokkal a héjukon és barna hússal.

Hogyan válasszunk banánt

A trópusi gyümölcsökhöz közeledve tartsa szem előtt, hogy a banán kiválasztása attól függ, hogy tervezi-e, hogy fogyasztás előtt egy ideig a házban tárolja-e. Mindenesetre korlátozza magát kis mennyiségű gyümölcsre. Ne vásároljon egyszerre több fürtöt, mivel a banán romlandó, és nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy raktározáshoz hasonló körülmények között tárolja őket.

Legfeljebb néhány napos tároláshoz

Legfeljebb néhány napig tartó tárolásra a túlérett banán nem alkalmas – ezeket meg kell hámozni és azonnal meg kell enni (egyesek azért kedvelik, mert különösen édesek). A sárga egzotikus gyümölcsök a legjobbak rövid távú tárolásra.

Ügyeljünk arra, hogy a héjon ne legyenek apró foltok, és semmiképpen ne legyenek penészesedés jelei. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a gyümölcsöt nem megfelelően tárolták, és volt ideje mérgező anyagokat magába szívni. A felrepedt héj szintén rossz jel – valószínűleg sötét húst talál alatta. Ezenkívül a sérüléseken keresztül a legyek is bejuthatnak a gyümölcsbe, és petéket rakhatnak. Ez különösen az utcai árusoktól vásárolt banánra vonatkozik.

Néhány nap és néhány hét közötti tárolás esetén

Ha néhány fürt banánt szeretne felhalmozni, keresse a zöld gyümölcsöket – ezek akár két hétig is eltarthatók otthon. Más érettségi fokú fajták nem tárolhatók ilyen sokáig, hacsak nem folyamodik fagyasztáshoz vagy szárításhoz.

A zöld banán legjobb tárolási módja az érleléshez

A zöld gyümölcsök természetes érési folyamata szükség esetén felgyorsítható. Ehhez a gyümölcsöt 15-20 fokos hőmérsékletű, legalább 70%-os páratartalmú és fényforrásoktól mentes környezetbe kell helyezni. Megfelelő megoldás, ha a fürtöt zacskóban, lehetőleg papírzacskóban hagyjuk, vagy kartondobozba tesszük. Az érési folyamat felgyorsítása érdekében tegyen a banánok mellé egy kis mennyiségű más gyümölcsöt:

  • Körtét;
  • almát;
  • dinnyét.

Ne vágjuk azonban be a héját, ahogy azt néhány háziasszony tanácsolja.

Vegye figyelembe, hogy a zöld banán íze a zöldségekéhez hasonló. Sok országban burgonya helyett használják – ha szeretné, használhatja valamelyik receptet is. Az érési idő a tárolási körülményektől függ – legjobb esetben már egy nap után megsárgulnak.

Miért feketedik meg a banán?

A banánhéj sötétedésének oka a túlérés, valamint a nedvességvesztés. A héja (botanikai értelemben) nem olyan kemény, mint a narancsé vagy az ananászé, ezért nem védi meg teljesen a gyümölcsöt a kiszáradástól és az egészségtelenné válástól. A héj után a gyümölcshús sötétedik és romlik. A termék íztelenné válik, majd egyáltalán nem ehető. A túlérett gyümölcsöket gyakran akciósan árulják, de a gyümölcshús valódi minőségét csak otthon tudhatja meg – előfordulhat, hogy a vásárlás jelentős részét ki kell dobnia.

A szupermarketben vásárolt banán sokkal gyorsabban romlik meg, mint a melegebb éghajlaton szedett. A termék általában sárgászöld színű, amikor a boltba érkezik, és 5-7 nap múlva megjelennek rajta az első barna foltok. Ennek oka, hogy a nagykereskedelmi raktárakban a gyümölcsöt etiléngázzal (nitrogénnel keverve) kezelik, egy speciális kamrába helyezve. Ez az anyag egy növényi hormon, és felgyorsítja a gyümölcs érését. Ennek hatására a gyümölcshúsban lévő keményítő cukorrá alakul, a héjban lévő klorofill pedig lebomlik, és a gyümölcs sárgára színeződik, mielőtt megfeketedne.

Hogyan tároljuk a sárga banánt, hogy megakadályozzuk a fekete színűvé válását?

A sárga banán otthoni tárolásához a szobahőmérséklet vagy annál valamivel alacsonyabb hőmérséklet (12-13-19 Celsius-fok a legjobb) a megfelelő. A helyiséget szellőztetni kell. A levegő elérését javíthatja, ha a megvásárolt fürtöt például egy szögre akasztja a falra. Ne hagyja a banánt zárt műanyag zacskóban – a saját maga által felszabaduló páralecsapódástól sötét lesz. Ha szükséges, a nagy fürtöt szét lehet választani a könnyebb tárolás érdekében. Vigyázzon azonban, hogy a héj ne sérüljön meg.

Védje a gyümölcsöt a közvetlen napfénytől – a hirtelen hőmérséklet különbségek felgyorsítják a gyümölcs romlását. A ház pincéje jó hely a banán tárolására, de ne legyen túl hideg (a banán 10 fok alatt 24 óra alatt megfeketedik). Ha túl száraz, tegyünk nyitott vizes palackokat a helyiségbe.

A megfeketedett gyümölcsöt már nem lehet megmenteni a hidegtől azzal, hogy melegebb hőmérsékletre költöztetjük – a romlás csak felgyorsul. Gyorsan találjon rá felhasználási módot – például darálja le, és adja pékárukhoz.

A túlérett banán tárolása

A túlérett banánt lehetőleg vásárlás után azonnal fogyasszuk el, vagy használjuk fel gyümölcssaláták és édességek készítéséhez. Azonban akár egy napig is tárolható. Erre egy alacsony hőmérsékletű hely (pl. hűtőszekrény) alkalmas, ahol a gyümölcshús megőrzi ízét, sűrűségét és finomságát.

Hogyan tartósítsuk a hámozott banánt

A gyümölcs hámozása és feldarabolása után érdemes egy ideig tartósítani, pl. ha a gyümölcs egy lakomáról maradt meg, és a következő étkezés csak néhány óra múlva esedékes.

Fagyasztás

A fagyasztott banán 2-3 hónaptól hat hónapig eltartható (a hámozott egész gyümölcs tovább). Felolvasztás után azonban jobban alkalmasak pürésítésre és turmixokhoz, mint egyenesen fogyasztásra. A jégkristályok ugyanis tönkreteszik a gyümölcs rostos szerkezetét.

Fagyasztási módszerek:

Az egész érett banánokat meghámozzuk, cipzáras műanyag zacskókba tesszük, majd a fagyasztóba tesszük (-18 fok alatti hőmérsékleten).
A szeleteket egy tálcára helyezve tegyük a fagyasztóba, majd fagyasztás után tegyük át egy műanyag edénybe vagy zacskóba.
Pépesítsük a gyümölcshúst, adjunk hozzá citruslevet, öntsük a keveréket formákba, fedjük le és fagyasszuk le.

Csepegtesse meg

A banánok néhány órán át tartó tárolása anélkül, hogy a hús elsötétedne, segíthet a citromlé, narancslé vagy ecet használata. A savanyú folyadékkal locsoljuk meg a gyümölcsdarabokat, majd tegyük őket egy műanyag edénybe, és tároljuk a hűtőszekrényben.

Áztatás

Tegyük a gyümölcsöt 3 rész vízből és 1 rész ecetből álló oldatba. Vegye ki 3 perc után, és tartsa hideg helyen.

Tartható-e a banán a hűtőszekrényben

Az érett sárga banánt nem szabad a hűtőszekrénybe tenni, de a hűtőben tárolható, ha túlérett vagy már felszeletelték. A jobb eltarthatóság érdekében csomagolja be az egész gyümölcsöt papírba, és tegye a hűtőszekrény ajtajába. Néhány napnál tovább ne tartsa a hűtőben. A héj alacsony hőmérséklettől való megfeketedése nem jelenti azt, hogy a gyümölcshús megromlott.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.