Háztartás, Tippek

Hogyan kell tisztítani a tépőzárat

A George de Mestrel által az 1940-es években feltalált tépőzár a huszadik század egyik legkülönlegesebb találmánya.

Lehet, hogy a tépőzáras rendszert mindannyian különösebb gondolkodás nélkül kihasználjuk, de világszerte milliók életét könnyítette meg. Egészen addig, amíg a tépőzár be nem koszolódik.

Igen, a tépőzár nagyszerű kialakítású, de ha koszos, akkor a tisztítása fájdalmas lehet. A kosz, a törmelék és a szösz könnyen beleakadhat a tépőzárba, ami rosszabb tapadást és csúnya megjelenést eredményez.

Ha olyan, mint én, és küzdött már a tépőzár alapos tisztításával, akkor tudja, milyen frusztráló tud lenni.

A jó hír az, hogy végül elegem lett a koszos kinézetű tépőzárból, és úgy döntöttem, hogy megkeresem a legjobb tisztítási módszereket. És ma meg fogom osztani a legjobb módszereket a tépőzár sikeres tisztítására.

Ideje, hogy a tépőzár újra megfelelően tapadjon!

Milyen gyakran kell tisztítani a tépőzárat?

Mielőtt rátérnék a tépőzár tisztítására, talán kíváncsi, milyen gyakran kell karbantartani a tépőzárat.

Az igazság az, hogy nincs meghatározott szabály arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell tisztítani a tépőzárat. Azonban minél gyakrabban tisztítja, annál kevesebb problémát fog tapasztalni, például rossz tapadást és ápolatlan kinézetet.

A tépőzáras rögzítők többsége nejlonból készül. Míg ez a legjobb a tépőzárkialakításhoz, a tisztántartás szempontjából a legrosszabb.

A nejlon olyan, mint egy mágnes a por, a törmelék, a haj és a szösz számára. Idővel ezek felhalmozódhatnak a tépőzáron, és megakadályozhatják a megfelelő tapadást.

Ezért ennek megakadályozása érdekében fokozott figyelmet kell fordítania a tépőzárra, különösen akkor, ha egy nap után koszos lett, vagy ha úgy találja, hogy már nem tart jól. Egy egyszerű tisztítás, és a tépőzár jobban tapadhat, mint valaha!

Tépőzár tisztítása: Amire szüksége van

Először is össze kell gyűjtenie a tépőzár tisztításához szükséges kellékeket.

A következő eszközökre lesz szüksége:

Fogkefe
Csipesz
Egy kis tál
Finom fogú fésű
Mikroszálas kendő

A következő anyagokra is szüksége lesz:

Szöszhenger
Ragasztószalag
Fehérítőszer (oxigénalapú)
Mosószer
Folteltávolító (enzimalapú)

Lépésről-lépésre útmutató

Fogkefe

Első lépésként távolítson el minden szennyeződést a tépőzárról. A piszkos tépőzárhoz leggyakrabban szöszök tapadnak. Ennek eltávolításához ragadjon meg egy kemény sörtéjű fogkefét.

Helyezze a tépőzárat egy sima felületre, és gyors, rövid, éles mozdulatokkal kefélje át a tépőzárat, hogy eltávolítsa a törmeléket és a szöszöket.

A tépőzár egyik végétől a másikig keféljen, és az ujjaival szedje ki a laza szöszöket. Ezt tegye meg a tépőzár mindkét oldalán.

Szöszhenger

Használhat szöszhengert is, hogy kihúzza a tépőzárból a törmeléket. Ismét helyezze a tépőzárat egy sima felületre, és görgesse a hengert az egyik végétől a másikig.

Többször tekerje át mind a kampós, mind a hurkolt oldalt, miközben szükség esetén cserélje a szöszhenger felületét.

Ragasztószalag

Gyorsan el kell távolítania a szöszöket, de nincs szöszhengere? Ne essen kétségbe! Használhat helyette ragasztószalagot. A ragadós csomagolószalag vagy a ragasztószalag alkalmas erre a feladatra.

Mindössze annyit kell tennie, hogy a keze köré tekeri, és a tépőzárra nyomva felszedi a szennyeződéseket. Miután a szalag felszedte a törmeléket, győződjön meg róla, hogy a szalag egy tiszta részéhez tér, hogy még többet szedjen fel a tépőzárra.

Előfordulhat, hogy ezzel a módszerrel néhányszor ki kell cserélnie a szalagot.

Fésű

Tehát korábban kifésülte a haját, de most a laza hajszálak beleragadtak a tépőzárba. Semmi gond! A finom fogazású fésűvel ismét eltávolíthatja a hajat és a törmeléket, mint a fogkefével.

A legegyszerűbb módszerhez azonban győződjön meg róla, hogy sima felületen teszi.

Csipesz

A jó öreg, hűséges csipesz! Mindig jól jön.

Ez a módszer igényelhet némi türelmet, de ha olyan apró szöszök, szennyeződések vagy törmelékek ragadtak a tépőzárba, amelyeket más módszerekkel nem tud eltávolítani, megpróbálhatja egyenként kiszedni őket csipesszel.

Javasoljuk, hogy egy ferde végű vagy lapos csipeszt használjon. Dolgozzon a tépőzár egyik végétől a másikig, a csipesszel a rögzítő mindkét oldalán.

Tépőzár a tépőzárra

Ha úgy találja, hogy a tépőzár karcos oldala (a kampós oldal) tele van szöszökkel vagy törmelékkel, akkor a darabok fellazítása érdekében dörzsölje azt egy másik kampós tépőzárdarabhoz.

Ez egy jó módszer, ha siet, és nincs ideje összegyűjteni a kellékeket. Bár nem tisztítja meg alaposan a tépőzárat, egyelőre eléggé eltávolítja.

Később dolgozhat a többi törmelék eltávolításán a tépőzárról a fentebb vázolt módszerekkel.

Összefoglalva

A piszkos tépőzár kellemetlen lehet, de szerencsére elég könnyű kitakarítani.

Ha azonban a tépőzárján foltok vannak, akkor lehet, hogy több időt kell szánnia a tisztítására, először eltávolítva a szöszöket, majd egy spricc enzimalapú folteltávolítóval vagy egy csipet mosószerrel kezelve.

Egy fogkefével kefélje a foltot, és hagyja, hogy a folteltávolító tíz percig tegye a dolgát. Ezután merítse a tépőzárat oxigénalapú fehérítőszerbe és meleg vízbe, mielőtt a ruhát vagy anyagot a szokásos módon kimossa.